5J – Dia de defensa del territori


5/6/2022

Avui, dia de defensa del territori, les joves denunciem el moment d’emergència climàtica que estem vivint. Acabar amb sistema capitalista és l’única via per caminar cap a un nou model socioeconòmic que tingui en compte la sostenibilitat ecològica i la planificació del territori, posant al centre les necessitats de la classe treballadora.

Denunciem el paper dels estats espanyol, francès i andorrà, de la mà de la UE, que lluny d’intentar revertir la crisi i la situació climàtica continua perpetuant la destrucció del territori. Un exemple són els macroprojectes que s’estan impulsant arreu dels Països Catalans: els JJOO al Pirineu, el BCN World al Camp de Tarragona, l’ampliació del port de Palma o el del ZAL a València, entre molts altres.

A més, la distribució dels fons Next Generation sota la suposada «transició ecològica» no fa res més que blanquejar empreses a través del Greenwashing. Aquestes empreses no tenen cap intenció de canviar el seu model de producció sinó que només busquen nous espais i oportunitats d’on continuar extraient riquesa, explotant-nos a nosaltres i a tots els recursos naturals que tinguin a l’abast fins a les últimes conseqüències.
Tots aquests moviments es tradueixen als Països Catalans en una intensificació de l’economia centrada en el turisme, configurant el territori per a satisfer les demandes del tercer sector, aguditzant les dinàmiques centre-perifèria i empobrint cada dia més la vida d’aquelles que habitem el territori.

La defensa del territori i l’ecologisme són lluites anticapitalistes, i és que si no es plantejen des del canvi radical de model econòmic i social no podran arribar a superar mai el moment d’emergència climàtica que estem vivint. Les joves volem poder viure al nostre territori amb unes condicions dignes, sense haver de sotmetre’ns a feines precàries que depenen del turisme o veure com ens expulsen de casa nostra mentre destrueixen l’entorn. Aquest sistema té data de caducitat, i la resposta és clara:

Acabem amb el capitalisme, defensem el territori!