Manifest d’Arran en motiu de la Diada Nacional d’Aragó

Publicat el

Com cada 20 de desembre, Aragó celebra el dia dels drets i les llibertats nacionals del seu poble. En aquesta data, que juntament amb el 29 de juny o el 23 d’abril, es presa per l’esquerra independentista aragonesa com la diada nacional del poble aragonés, es commemora l’execució ara fa més de 400 anys del darrer Justícia d’Aragó, Chuan de Lanuza, que era l’encarregat de fer complir els Furs aragonesos i que fou assassinat per participar en la revolta aragonesa que pretenia impedir que la corona espanyola els prenguera la sobirania. Una diada no reconeguda per l’Estat, fet que comporta, que fos el passat dissabte 17 de desembre quan els col·lectius de l’esquerra independentista aragonesa sortissin al carrer a reivindicar-la.

Els esforços de recentralització per part de l’Estat Espanyol, condemnen l’aragonès a la desaparició, fent que les diverses administracions l’abandonin, provocant que resti apartat de l’educació formal, on ni tan sols s’ofereix l’assignatura de Llengua Aragonesa a la immensa majoria dels centres educatius. L’aragonès ni tan sols apareix a la televisió autonòmica i quan ho fa hi és ridiculitzat i mai tractat com a llengua diferenciada i digna. Amb tot, actualment s’està generant una situació de retrocés de la llengua que ha quedat pràcticament relegada exclusivament a les zones rurals de les comarques del nord d’Aragó.

A més, aquesta ofensiva espanyolista es fa visible també en la precària situació que viuen moltes comarques aragoneses, on l’abandonament de la mineria o l’agricultura degut a la falta d’inversió pública i les condicions de treball precàries ha provocat que aquestes comarques quedin pràcticament deshabitades, provocant l’emigració forçosa de moltes aragoneses a la ciutat. Així mateix, les polítiques dels governs espanyol i aragonès tenen clares afectacions contra el territori, en concret amb l’aigua. Projectes com el pantà de Yesa o el de Mularroya, en marxa tot i el seu enorme impacte ambiental en són bones mostres.

Així mateix, les polítiques dels governs espanyol i aragonès afecten també a l’Aragó en forma d’agressions al seu territori, en especial a l’aigua, amb casos com el del pantà de Yesa o el de Mularroya, que tot i el seu gran impacte ambiental segueix sent un projecte en marxa. Projectes com els dels transvasaments de l’Ebre o el Jalón es sumen a la llista de despropòsits contra el territori.

La lluita de les aragoneses però, segueix ben viva i és per això que l’Estat actua contra elles desplegant les seves garres repressives: avui en dia 10 companyes estan encausades per plantar cara al feixisme als carrers de Saragossa.

Davant d’aquesta situació, des d’Arran volem enviar una salutació internacionalista al Poble Treballador Aragonés així com també a Purna, la nostra organització juvenil de referència a Aragó i que lluita per l’alliberament social, nacional i de gènere del seu poble.

Entalto Aragón libre, socialista y feminista!

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, 20 de desembre de 2016


Comments are closed.