Que no et retallen la llengua!

Publicat el

Pels drets socials i lingüístics: el 15 de desembre totes i tots a Castelló!

Vivim la pitjor crisi que ha patit el poble valencià en molts anys. Patim dia a dia les retallades als drets socials i el deteriorament dels serveis públics: la llastimosa situació econòmica de la Generalitat Valenciana es tradueix en augment de ràtios a les aules, en llistes d’espera a la sanitat, en baixes sense cobrir… I en aquest context, assistim incrèduls a una ofensiva sense precedents contra els drets lingüístics dels catalanoparlants al País Valencià i arreu del domini lingüístic. Com cantava Ovidi Montllor, vivim un “temps de plor i patiments”, però el veiem “batejat amb vermells, de sang, de sol i d’esperança”: d’esperança de canvi, de voluntat de construir un futur de dignitat i plenitud per a la llengua dels valencians. Ara, més que mai, és el temps de reivindicar:

UNA ESCOLA VALENCIANA, PÚBLICA I DE QUALITAT. Volem un model plurilingüe a l’escola amb el valencià com a eix central, i no el que ha imposat el Consell d’esquena a la comunitat educativa i desatenent totes les propostes d’Escola Valenciana i els sindicats. Denunciem l’ofensiva judicial contra la vehicularitat del català a l’escola de Catalunya; i l’atac del PP de José Ramón Bauzá a la immersió lingüística a les Illes. I no oblidem la demanda de més ensenyament en català a la Franja i a la Catalunya Nord.

UNS MITJANS DE COMUNICACIÓ PÚBLICS, PLURALS I EN VALENCIÀ. Contra el desmantellament de RTVV i en solidaritat amb els treballadors afectats per l’ERO, vindiquem un Canal 9 digne, que garantisca la pluralitat informativa i amb continguts íntegrament en valencià. I per la llibertat d’expressió i d’informació, volem TV3 al País Valencià, i exigim la reciprocitat i la lliure recepció de Canal 9, IB3 i TV3 arreu del domini lingüístic.

UNA LLENGUA UNIDA I FORTA EN LA DIVERSITAT. Creiem fermament en les possibilitats del català com a llengua mitjana en el context europeu i global. És per això que ens manifestem a favor de la unitat de la llengua; per un model de llengua comú, flexible i integrador de la diversitat; i contra la utilització de l’anticatalanisme com a cortina de fum per a encobrir la desastrosa gestió de la dreta valenciana.

Per aquest motius ens manifestarem a Castelló de la Plana el 15 de desembre, per dir ben alt que “contra les maniobres hostils al nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià conscient alçarà la resistència més festiva i més clara”. Ho proclamava Joan Fuster el 25 d’abril del 1982, quan es commemoraven els 50 anys de les “Normes de Castelló”. Enguany ho repetim i tornem a eixir al carrer per reivindicar els 80 anys de les “Normes”. Perquè més enllà d’un acord ortogràfic, simbolitzen l’esperit unitari i l’aposta inequívoca per fer del poble valencià una comunitat cohesionada i articulada al voltant del tret que l’identifica: “el nostre valencià, el català de tots”, com ens recordava Enric Valor.

Defensem els drets socials i lingüístics: el 15 de desembre, totes i tots a Castelló.

Castelló per la Llengua
Novembre de 2012


Deixa un comentari