Sota diferents lemes i enfocaments, nombroses són les assemblees d’Arran de bona part del territori que han dut a terme tota mena d’actes i accions diversos contra el consumisme nadalenc que ens envaeix cada any per aquestes dates. Ja sigui emmarcades en la campanya nacional “només lluitant tenim futur!” o ja com a activitat habitual de moltes assemblees cada any en aquesta època, les accions partien sempre d’un mateix denominador comú: Denunciar la hipocresia del consumisme nadalenc, que genera un ambient de falsa felicitat i superficial germanor construint artificialment un entorn agradable i familiar perquè les classes populars catalanes ens oblidem de les nostres misèries i ens aboquem al consum capitalista. Creient, així, que la felicitat momentània que ens aporten els regals i “luxes” nadalencs amagarà la misèria a la que el mateix capitalisme ens condemna la resta de l’any.
Les assemblees d’Arran de les comarques gironines van dur a terme durant aquest Nadal la campanya contra el consumisme al territori sota el lema “feliç consum, pròspera estafa.” Amb aquesta, pretenien evidenciar la hipocresia que representa el Nadal i més en un moment com l’actual on –com a firmen en el manifest de la campanya- els joves observem com tot plegat és més contradictori que mai. L’augment alarmant de la pobresa, l’atur juvenil supera el 50% i dels que treballen la majoria amb contractes escombraries, es desnonen famílies en pro d’un sistema financer, ens desmantellen la sanitat i l’educació públiques…
Podeu consultar el manifest al blog de l’Arran Llera del Ter.
Durant la campanya, les assemblees van dur a terme tota mena d’actes i accions que anaven des de la conscienciació i informació mitjançant la repartida d’octavetes, la voluntat de despertar consciències mitjançant les pancartes i cartells de la campanya i d’altres accions per visualitzar la problemàtica. Podem destacar-ne l’acció duta a terme a Girona en plena campanya de compres nadalenques on diversos membres d’Arran han irromput en diversos comerços de multinacionals al centre de Girona per denunciar el consumisme que, altra vegada malgrat la crisi, es respira pels carrers de les viles i ciutats catalanes.
Sota els lemes “contra el consum, participa en l’alternativa” o “feliç consum, pròspera estafa”, l’acció ha consistit en una desplegada de pancartes a l’interior dels locals Cortefiel, Zara, Bershka, H&M, Mango, Pull and Bear i Sephora i s’han repartit mig miler fulletons contra la crisi i el consumisme. En finalitzar, s’han penjat les pancartes sobre l’arbre de Nadal gegant que il·lumina la plaça de Catalunya de Girona aquests dies, símbol inequívoc de la política d’aparador duta a terme per l’equip de Carles Puigdemont i construïda des de fa anys per les anteriors alcaldies.
Des d’Arran Girona tenim molt clar que el consumisme desenfrenat típic d’aquests dies no és cap solució a la crisi capitalista, ans al contrari. Seguirem treballant i conscienciant a la ciutadania i al jovent per bastir l’alternativa socialista, fonamentada en una economia real, productiva i de proximitat i no en la necessitat de comportaments especulatius i consumistes que, d’altra banda, ens han dut a la mateixa crisi.
L’Assemblea d’Arran Les Corts ha dut a terme durant aquestes festes la campanya “Feliç crisi i bona estafa” que mitjançant la informació i l’agitació ha volgut despertar la consciència crítica del jovent i la ciutadania en general del barri sobre el consumisme nadalenc. Així a mitjans de Desembre van donar el tret de sortida a la campanya mitjançant una acció simbòlica a l’arbre de Nadal que la multinacional Tous té instal·lat a la Plaça Comas, davant la seu del districte. Amb aquesta campanya –afirmen- volem denunciar el consumisme a que ens inciten les multinacionals i institucions públiques mentre que aquestes últimes paral·lelament retallen els serveis públics i fan més difícil el dia a dia de les classes populars.
La campanya ha comptat amb diversos actes i accions. Podeu consultar-ne algunes al bloc de l’assemblea arranlescorts.blogspot.com com per exemple el vídeo de la campanya
O d’altres com l’octaveta que sota el títol “SOMRIU, ÉS NADAL, TANCA LA MENT I OBRE EL MONEDER!” es va repartir al llarg de diversos dies pel centre del barri així com les zones comercials i que tenia la finalitat de mostrar les contradiccions del consumisme capitalista per tal de conscienciar la població sobre un consum responsable. Podeu consultar-la aquí.
Finalment la campanya també va tenir una part agitativa que va comptar amb l’encartellada de material de la campanya, la penjada de pancartes i la difusió del discurs mitjançant pintada. Aquest n’és un exemple:
Les accions contra el consumisme nadalenc van protagonitzar l’inici de la campanya nacional d’Arran a Granollers. L’assemblea de la capital vallesana ho explica així al seu blog “Estem en temps de festes nadalenques i per tant, tenint en compte la mentalitat occidental, estem en temps de compres abusives. Per denunciar aquesta situació aquesta nit han aparegut cartells on s’hi pot llegir: Il·lusiona’t, però CONSUMEIX!; Estima, però CONSUMEIX!; Menja, però CONSUMEIX!; Juga, però CONSUMEIX!; Canta, però CONSUMEIX! i Pensa, però CONSUMEIX!
Així doncs, amb aquestes accions contra el consumisme que caracteritza aquestes dates, volem fer cridar l’atenció a la gran quantitat de persones que passegen pels cèntrics carrers de la nostra ciutat, sovint amb les butxaques buides però amb les bosses de compra plenes.”
Entres les accions contra el consumisme nadalenc duts a terme durant aquestes setmanes per l’assemblea d’Arran Caldes, en podem destacar l’elaboració d’un decàleg amb “indicacions per a unes bones festes” repartit per l’assemblea al centre de la ciutat i pels comerços durant diversos dies d’aquestes festes. Us reproduïm a continuació la imatge de l’octaveta repartida amb el decàleg i la introducció prèvia.
També podem destacar de l’assemblea el manifest que va treure a l’inici de la campanya nadalenca on criticava la hipocresia d’entitats com “La Caixa” que vinculin i condicionin la seva “solidaritat” a la solidaritat de la resta de la gent: si no reben cap missatge de text, no donaran cap Kilogram de menjar? I també afirmen els bancs d’aliments, les recol·lectes, les maratons solidàries contra la pobresa i tota la resta d’accions de caritat no són més que maneres de maquillar la malaltia enlloc de curar-la: les desigualtats creades en el capitalisme, la transferència de riquesa des de baix cap a dalt, no s’aturarà amb campanyes anuals d’aquest tipus. Cal atacar l’arrel del problema, combatre-la des de la base. Podeu llegir-lo sencer al web de l’assemblea.
Per la seva banda, l’assemblea d’Arran d’Igualada va participar el passat divendres 21 de Desembre en les jornades de recollida d’aliments d’IgualadaxIgualada. Seguidament es va dur a terme un debat sobre el consumisme nadalenc sota el títol “que no t’emboliquin!” que va acabar tornant els regals que el capitalisme ens ha fet aquest Nadal (atur,contractes laborals precaris, oci consumista, desnonaments, etc) als seus responsables, els bancs. Finalment, Arran va dur a terme la cantada de nadales reivindicatives en diverses places i comerços diferents. D’altra banda, membres de l’assemblea també van participar en l’escenificació reivindicativa del pessebre del 99%. Podeu veure el vídeo aquí.
Altres assemblees han optat per accions que reformuléssin la decoració nadalenca dels nostres barris i ciutats per tal de cridar l’atenció de la població. En són dos clars exemples la ja tradicional redecoració de l’arbre de Nadal de la Plaça del Mercat del barri del Clot-Camp de l’Arpa (Bcn) per part de l’Esquerra Independentista on han explicat -mitjançant pancartes i octavetes- que els nostres desitjos no els demanarem, els lluitarem.
O per exemple a Manresa, on l’assamblea local d’Arran va optar per fer les seves pròpies Garnaldes decoratives i penjar-les al centre de la ciutat, concretament al Passeig Pere III, per desitjar a la població un “Bon Consum i feliç estafa
Altres assemblees també han optat per l’agitació a través de cartells i pancartes per denúnciar el consumisme nadalenc. En podeu veure l’exemple amb la pancarta que reproduïm a continuació, penjada a Matadepera.