Presentació del documental “El valencià a Alacant, una llengua amagada” a l’Ateneu de Bétera

Publicat el

El passat divendres 8 de febrer Arran Camp de Túria vàrem presentar, juntament amb l’Ateneu de Bétera, el documental “El valencià a Alacant: una història amagada”. La presentació del documental, produït pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), anà a càrrec de tres de les seues autores, i conclogué amb un ric debat sobre l’actual situació del valencià, com s’ha arribat a aquest punt i quins són els passos a seguir cap a la normalització lingüística.

Aquest acte s’emmarca dins de la campanya Només Lluitant Tenim Futur amb la qual des d’Arran volem denunciar els continus atacs contra la nostra llengua i cultura. Després de segles de marginació lingüística arreu dels Països Catalans i, especialment, al País Valencià, el valencià a casa nostra s’ha mantingut gràcies a la resistència popular als carrers i a les escoles. Tot i així, avui dia encara milers de xiquets i xiquetes no poden escolaritzar-se en valencià, el català de totes, a causa de la manca d’inversió i nul·la voluntat del propi govern de la Generalitat Valenciana. A tot açò cal sumar la marginalització que pateix el valencià als mitjans de comunicació i a les institucions, tractant de convertir el català en una llengua relegada a l’àmbit privat.

Cal tindre en compte que aquesta situació no és, però, exclusiva del País Valencià. Des de la resta de governs dels Països Catalans també s’ha intentant, cop rere cop, eliminar la màxima expressió de la nostra unitat com a poble, la llengua. Així, a les comarques de la Catalunya Nord, la voluntat d’extinció del català per part de l’Estat francés ha estat un fet continuat des de l’inici de la dominació francesa. Ara, però, amb l’excusa de la crisi econòmic aquesta política lingüística s’ha accentuat amb la supressió de tot tipus de subvenció cap a l’educació bàsic en català.

A les Illes Balears i Pitiüses el govern del Partit Popular està intentant eliminar per complet el català de les institucions i de la vida pública, fins el punt d’espanyolitzar els topònims dels pobles i ciutats arreu de les illes. D’aquesta manera, pretén eliminar qualsevol rastre de catalanitat en aquesta part del nostre país.

També al Principat de Catalunya, on si bé la situació del català és millor que la que trobem a la resta dels Països Catalans, la nostra llengua també és marginada en molts àmbits de la vida pública. A més, l’aparentment imminent procés d’independència del Principat, ha revifat l’immòbil objectiu del govern central d’acabar amb tot el que sosté la nostra identitat com a poble.

No contents amb tots aquests atacs, amb el “Reial Decret (14/2012 de 20 d’abril) de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu”, més conegut com Decret Wert, sumem una altra càrrega per tornar a intentar el que no han aconseguit en anys d’opressió nacional: la negació cultural i la divisió lingüística. Així, volen rebaixar ara la nostra llengua a l’estatus de llengua de tercera a l’àmbit educatiu, posant fi als programes d’immersió lingüística, la qual cosa conduirà a que molts alumnes acaben la seua escolarització sense necessitat d’aprendre el català. Aquesta llei és un clar exemple que, malgrat institucionalment l’Estat espanyol ens vol dividir en simples comunitats autònomes, sap perfectament que els Països Catalans som un sol poble amb una sola llengua, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó; i deixa clar, d’altra banda, que la llengua és un dels blancs principals a atacar per tal de destruir el nostre futur com a poble.

Però les joves ho tenim clar: NOMÉS LLUITANT TENIM FUTUR. Perquè s’ha vist que tots els atacs contra la nostra llengua, en un intent de desfer-nos la nostra identitat com a poble, no han servit de res davant la resistència popular.

Contra Espanya, França i la Unió Europea
DEFENSEM LA LLENGUA, CONSTRUÏM ELS PAÏSOS CATALANS!

Només Lluitant Tenim Futur!
Independència. Socialisme. Feminisme.


Deixa un comentari