El jovent d’Arran Terra Alta apostem per un futur a la comarca allunyat del sistema capitalista

Publicat el

El passat dissabte 11 de maig més d’una trentena de persones van omplir la Sala Polivalent del Pinell de Brai convocats per Arran Terra Alta, que va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament del Pinell. La jornada tenia com a objectiu fer una radiografia de l’estat socioeconòmic de la Terra Alta per poder saber i entendre d’on ve, en quina situació està i quines alternatives de futur hi ha.

La jornada estava distribuïda en tres ponències i la projecció d’un documental. La primera ponència la va encetar un membre d’Arran Terra Alta. A continuació, el periodista Xavier Garcia realitzà va exposar les arrels de l’actual crisi econòmica com també la situació de les Terres de l’Ebre. Seguidament, l’actual alcalde del Pinell de Brai, Lluís Melich, va explicar les mancances de la comarca i també totes les seues potencialitats i les formes per poder explotar-les, com ara la proposta de “El Pinell de Brai més viu que mai”, en què treballen conjuntament tots els agents turístics del municipi.

A les dotze del migdia va començar la segona ponència dedicada a la defensa del territori. La primera intervenció anà a càrrec de Manolo Sanmartín, antic activista de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta (PDTA) i copropietari del Celler Bàrbara Forés que repassà la mala gestió efectuada en la instal·lació de centrals eòliques a la comarca.

Després va ser el torn de Josep Sabaté, activista per la defensa del territori i exmembre de l’organització Maulets, el qual va repassar cronològicament les lluites a les Terres de l’Ebre durant els últims tretze anys.

Va cloure la ponència Júlia Urgell, membre de Jóvens de les Terres de l’Ebre, organització que fa de punt de trobada entre diferents joves del territori que viuen a Barcelona. Destacà l’èxit de la Bicicletada per les Terres de l’Ebre, que aquest any ja ha celebrat la tercera edició.

Ja a la tarda es va projectar el documental Interior de Paisatge, que parla del model del Priorat, en que el paisatge és un valor central. El debat posterior, amb un públic divers – empresaris, joves, regidors…- va servir per posar sobre la taula la necessitat que té la Terra Alta de plantar-se en bloc contra uns projectes que hipotequen el futur de la comarca. La idea més repetida durant el debat fou la de “posar el Priorat com a exemple de lluita, ja tots els agents econòmics hi van decidir quin model de comarca volien i quin no”.

L’última ponència dedicada a les alternatives reals al capitalisme, aplegà una cinquantena de persones. En primer lloc intervingué Jaume Castellà, membre de la Cooperativa d’energia verda Som Energia.

Va seguir la ponència Josep Manel Busqueta – economista del Seminari d’economia crítica Taifa- qui va fer un repàs conceptual a les diferents alternatives que existeixen al capitalisme present, un sistema insostenible, basat en l’explotació.

El va seguir Joel Jové, regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a Alfès, el qual va repassar les propostes que el seu grup municipal proposava en un poble semblant a qualsevol de la Terra Alta, basades en una gestió municipal des de la radicalitat democràtica, la participació ciutadana, la bona gestió financera i l’honestedat.

Va cloure la ponència Guillem Fernàndez de Coop57, una cooperativa de serveis financers de l’economia social.

Des d’Arran Terra Alta estem molt satisfets de la jornada i estem disposats a seguir treballant colze a colze amb tots els col·lectius que treballen per un futur digne a la nostra comarca.

Només lluitant tenim futur!

Arran Terra Alta, maig de 2013

 


Deixa un comentari