[Comunicat] ARRAN davant el veto en la participació en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Publicat el

La passada tarda del dijous 20 de juny hem sabut la decisió del Govern de la Generalitat de Catalunya d’excloure ARRAN de la llista d’entitats que participaran de la cimera pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir. ARRAN era un dels cinc col·lectius  proposats per la  CUP- Alternativa d’Esquerres, entre els quals també hi figuraven la Coordinadora de les associacions per la Llengua (CAL), el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Xarxa d’Economia Solidaria (XES). Els dos últims col·lectius mencionats han estat també vetats en un inici però finalment se’ls ha acceptat. El Govern argumenta que la nostra organització no pot hi participar per tractar-se de les joventuts de la CUP i en justifica així l’exclusió.

 Donada aquesta situació, des d’ARRAN volem fer públiques les següents consideracions:

  • L’argument utilitzat pel Govern és fals. ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista (EI), disposa, com també ho fan la resta d’organitzacions que integren el nostre moviment (Coordinadora Obrera Sindical, Alerta Solidària, Endavant-OSAN, MDT, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, així com centenars de casals i ateneus), d’una estructura orgànica independent de la CUP. Comptem, a més, amb el bagatge de 26 anys de trajectòria militant i organitzativa juvenil independentista dels Maulets i la CAJEI.
  • L’exclusió d’entitats posa en entredit la cimera. El Govern plantejava la cimera pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir des d’un punt de vista integrador i amb la pretensió de sumar sensibilitats diverses en un intent d’enriquir el debat. Sense voler desmerèixer el paper de les resta d’integrants, entenem que el fet d’intentar excloure una part dels col·lectius des del minut zero entra en completa contradicció amb aquesta pretensió inicial. D’aquesta manera, la voluntat “integradora” de Convergència i Unió (CiU) i ERC queda en poc més que paper mullat. El filtre ideològic de CiU abans de donar entrada als projectes deixa clara la voluntat de vincular el procés sobiranista al marc ideològic convergent.
  • El veto a ARRAN respon a motius exclusivament polítics. Convergència i Unió (CiU) ha exclòs ARRAN de la cimera per la seva ideologia i pràctiques polítiques. El veto a la nostra organització no és sinó un intent més de silenciar la veus de les joves que aposten per l’organització des de la base i la lluita als carrers més enllà de les institucions. Les veus d’aquelles que veiem en la independència un mitjà per la transformació radical de la nostra societat i entenem l’exercici del Dret a Decidir com una eina que ha de servir per retornar la sobirania de forma integral al poble català. Es tracta d’una estratègia per excloure del debat aquells arguments que aposten per un model de país i de societat diferents al de CiU i els seus aliats. Arguments, d’altra banda, que incomoden enormement els responsables de malvendre el país a base de retallades i privatitzacions, coberts darrera d’un (presumpte) gir sobiranista.
  • L’exclusió d’ARRAN és una forma  més de repressió política. El Govern de CiU ha reprimit amb contundència l’activitat política d’ARRAN des del seu naixement. Exemples d’això són les desenes de detencions i agressions practicades pel cos de Mossos d’Esquadra contra les nostres militants, judicis polítics i fins i tot empresonaments. Sense anar més lluny, tres companyes a qui demanen fins a set anys de presó eren jutjades fa una setmana a la Ciutat de la Justícia per haver tallat un carrer en la jornada de Vaga General del 29M. Entenem el veto d’aquesta tarda com una forma més de l’activitat repressiva del Govern contra la nostra organització.
  • Vetar ARRAN és vetar el moviment juvenil de base i alternatiu. La nostra organització era l’únic col·lectiu juvenil proposat per la cimera organitzat des de la base i en contacte amb les veus juvenils del carrer. Un cop fora, les propostes realitzades des dels joves i per als joves queden mimimitzades a dues entitats juvenils vinculades al mon de l’agricultura i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya. S’obvien, de forma més que evident, els posicionaments de les joves que posen en dubte el funcionament sistema actual, les seves institucions i els seus gestors.
  • L’exclusió d’ARRAN respon a la pressió dels mitjans espanyolistes que, a partir de vinculacions tergiversadores, fan doblegar el Govern del Principat. El diari la Razón acusava ahir el President Mas de rodejar-se d’ ”afins a Batasuna”, en referència a la nostra organització. Així, el veto a ARRAN posa de manifest una un cop més la facilitat amb què la política del Govern queda compromesa a cop de titular.

ARRAN

Països Catalans,  21 de juny de 2013


Deixa un comentari