Manresa | Campanya contra les pràctiques racistes, sexistes i elitistes de la Sala Silenci de Manresa

Publicat el

Arran Manresa iniciem una campanya que pretén denunciar les pràctiques racistes, sexistes i elitistes que duu a terme la sala Silenci de Manresa.

Us deixem aquí l’enllaç al blog de la campanya i el manifest de la campanya:

http://trenquemelsilenci.wordpress.com/

Trenquem el silenci contra l’oci sexista, racista i elitista

L’oci per definició és el temps lliure d’obligacions que disposem per a nosaltres mateixes. En el nostre cas concret, el de les joves, el dediquem, per exemple, a socialitzar-nos mitjançant activitats de lleure o esportives. L’oci, doncs, és una part molt important i valorada de la nostra vida com a joves, que, a més, ens marca i influeix. D’aquesta manera, els ambients i conductes que assimilem en el nostre temps d’oci, seran factors claus en la formació de la nostra identitat com a persones i ens marcaran per sempre.

Des d’Arran és ferma l’aposta que sempre hem fet per l’oci alternatiu al marge del benefici capitalista. En pro de poder-nos relacionar entre nosaltres mateixes com a joves d’una manera sana i festiva sense l’obligada necessitat de ser de nit i en locals privats sent aquesta l’única opció que ens deixa el capitalisme. És per això que no només volem quedar-nos amb la nostra proposta de necessitat d’oci no consumista -que materialitzem des de fa 4 anys a l’Ateneu Popular La Sèquia- veiem necessari, sent com és l’oci nocturn, un acte que les joves responen massivament, assenyalar-ne la seva faceta més agressiva i excloent. Hem decidit trencar el silenci.

Trencar el silenci per  fer visible i denunciar el caràcter sexista, racista i elitista promogut per la Sala Silenci de Manresa.Per això mateix, Arran Manresa denunciem:

  • Una discoteca on els cànons estètics són criteris que determinen el dret d’admissió. En aquest local t’impedeixen l’accés a la sala si consideren que no ets prou guapa o si el teu cos no s’adequa als cànons de bellesa imposats.  Una discoteca que promou el cos de la dona com a objecte, mercantilitzant-lo per exemple amb el concurs “1000€ per la cara” (només si ets dona! Si ets home, el premi es veu reduït a 300/400€) on l’únic que es premia és la bellesa superficial, si peses un promig de 55kg, no baixes d’1,70m i calces un 36 (informació bàsica present a totes les entrevistes a les guanyadores del concurs). Tant important ha de ser el nostre físic alhora de sortir a divertir-nos? Hem de deixar que facin dels nostres cossos un producte de mercat?
  • Una discoteca on el color de pell és motiu determinant per no deixar-te entrar. Qualsevol excusa esdevé perfecte per encobrir aquesta política racista. Sovint les excuses més recurrents fan referència, com sempre, a la vestimenta o a suposades males actituds o comportaments mentre es fa cua, però segons el testimoni d’usuàries a la sala, això només és una excusa per no deixar entrar qui no té el color de pell “adient”. A Silenci Manresa s’exerceix el racisme sense cap mena d’escrúpol i es duu a la pràctica d’una manera denigrant i injustificable.
  • Una discoteca on és indispensable vestir d’etiqueta i tenir la cartera ben plena per ser tractat correctament. “Ets guapa però si vols entrar, el pròxim dia vine més arreglada” és un testimoni verídic on es mostra el caràcter elitista de Silenci combinat amb la seva política sexista. On l’entrada i les consumicions tenen un preu extremadament elevat i allunyat d’allò possible per a la majoria de butxaques. Un seguit d’elements que fan que anar a aquesta discoteca esdevingui un luxe i un filtre per aquelles persones que pel seu perfil socioeconòmic no interessa que accedeixin al local.

Per tot això, deixarem que la sala silenci de Manresa segueixi fent negoci amb els nostres cossos i imposant uns determinats cànons de bellesa? Volem un oci que exclogui en funció del color de pell o la mida de la teva cartera? Ens hem de conformar amb que sortir de festa esdevingui un luxe?

Joves, trenquem el silenci!

No siguem còmplices d’un oci sexista, racista i elitista!

Reinventem l’oci!

 


Comments are closed.