Alacantí | ARRAN davant l’agressió masclista a una dona de 85 anys al barri del Pla

Publicat el

És apunyalada al coll, a mans de la seva parella de 80 anys, una dona de 85 anys aquest diumenge 6 d’abril de 2014 al barri del Pla, a Alacant.

Esta vegada no s’ha produït la mort de la dona, que continua ingressada a l’hospital. No obstant això, este tipus d’agressions han de ser denunciades públicament i són un clar exemple que les estructures del patriarcat continuen ben presents en les nostres vides, i que ens afecten de la manera més ferotge a través de la violència de gènere.

La violència de gènere suposa agressions, maltractes i assassinats, tota una lacra que continua sent la primera causa de mort entre dones de 15 i 44 arreu del món. Però més enllà d’aquestes agressions físiques, que no són més que la punta de l’iceberg, la violència de gènere també suposa agressions psíquiques com el xantatge emocional o menyspreus a què ens sotmet la nostra parella buscant submissió i dependència. També els cànons de bellesa que se’ns imposa a homes i dones, l’assignació de rols a partir del nostre sexe, les restriccions al propi cos, la discriminació laboral que patim les dones i tot el seguit de polítiques que, amb el context de crisi econòmica com excusa, pretenen recloure les dones a casa perquè ens dediquem a les tasques reproductives.
Cal tindre ben present també el model sexo-afectiu imperant que ens empeny a establir relacions coercitives. Ens referim al mite de l’amor romàntic per a tota la vida, al de la mitja taronja, al del príncep blau… mites que mai no arriben i que frustren les nostres falses expectatives envers l’amor i les relacions de parella. També la gelosia com a eina de control de la parella i autolimitació personal, la passivitat i submissió amb què s’educa a les dones i el paper actiu i controlador amb què s’educa als homes. En definitiva, es tracta de relacions de poder, desigualtat i dependència que deriven en la creença que som posseïdors de la persona a qui estimem. Aquest model sexo-afectiu imperant suposa, per tant, violència de gènere dins de les relacions afectives i deriva, com un dels exemples més dramàtics, en l’assassinat de desenes de dones cada any a mans de la seua parella.
Des d’Arran l’Alacantí, condemnem tot tipus de violència de gènere, la invisibilització de totes estes violències i l’encobriment per part dels mitjans de comunicació d’estes agressions que parlen de víctima quan se refereixen a l’assassí masclista (un perfecte fill sa del patriarcat) o parlen de relacions casuals i no condemnen i assenyalen els culpables reals d’esta problemàtica. La violència és responsabilitat de qui l’exerceix , no de qui la pateix.
El silenci ens fa còmplices i la ignorància responsables. Per això, seguirem condemnant el sistema patriarcal i totes les violències que comporta i seguirem lluitant per la total destrucció d’estos. Continuarem actives, desobedients i organitzant-nos, creient amb el propi apoderament i l’autodefensa, en la pròpia construcció de la sexualitat i en la nostra absoluta llibertat.
Trenquem el silenci, cap agressió sense resposta.
Ni a Alacant, ni enlloc!

Comments are closed.