Mallorca crida: “Contra les retallades socials i nacionals, independència, socialisme i feminisme!”

Publicat el

Amb aquest lema començava el bloc més massiu de la Diada, el de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), el passat 30 de Desembre a Palma. Ben tocades les 18 hores, prop de 9.000 persones es reuniren al passeig del Born per donar el punt i principi a la que seria la manifestació més gran que s’ha fet mai a les illes Balears i Pitiüses. Els lemes d’independència, socialisme i feminisme, pels tres eixos que treballam ARRAN, foren els més cridats durant tota la marxa.

La jornada transcorregué sense incidents durant les següents dues hores. No obstant això, la Diada d’enguany va ser protagonitzada per nombroses protestes en contra de la llei Wert i de la rebaixa forçada del català a l’escola, de la castellanització del canal autonòmic d’IB3 i de l’eliminació del requisit de saber català per ser funcionari. Gent de totes edats omplia els carrers de Ciutat, però el bloc més animat i nombrós fou el de l’EIM, tal i com ja ha passat els darrers anys. Algunes accions amenitzaren la marxa, com la crema d’una falla amb la bandera espanyola i francesa i diverses cares conegudes opressores dels nostres drets com a catalans i fins i tot, com a persones; o també el desplegament de pancartes, una de les quals feia referència a la destrucció del territori: “Les arrels no neixen del ciment”.


Tot i la manca d’incidents, totes les assistents tenien present la càrrega de la Policia Nacional d’ara fa dos anys que pretenien aturar la crema d’una bandera espanyola. Però el que realment passà és que va acabar essent una batalla amb gent corrent per totes bandes i vianants enmig. Quatre persones foren les acusades d’atemptar a l’autoritat que, si fa no fa pocs mesos, quedaren absolts. Els antiavalots vigilaven el cap de cantó on ocorregueren el fets, però no només d’aquesta zona sinó que tot el recorregut fou “animat” per la seva presència.

Arribades al punt i final, tres dels absolts foren els què llegiren, conjuntament amb altres persones, el manifest de la Plataforma 31D, a la plaça Patins de Palma. En ell feien referència a les nombroses plataformes que han sorgit arran de la política espanyolista dels governs populars que arrelen a les illes. Està demostrat que aquest fet fa emprendre el creixement del sobiranisme. Així ho assenyalava el portaveu de la Plataforma 31-D Joan Mateu Ferrando: “Quan creix l’espanyolisme, també creix l’independentisme”. Així mateix, s’aprofità la Diada de Mallorca per fer-nos escoltar com a poble unit que som, i deia el manifest: “Volem dir més fort que mai que la nostra nació va de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar!”. I és que durant tota la jornada les assistents es varen alçar per fer saber, d’una vegada per totes, que no volen just la independència de les Balears sinó que volen uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes.


Així mateix ho feren saber el passat 28 de desembre en la manifestació juvenil d’ARRAN Mallorca que tingué lloc a Sa Pobla. És el primer cop que s’organitzava la marxa fora de Ciutat. Després de tot un dia ple d’actes i activitats organitzades per les diferents entitats pertanyents a l’EIM, el jovent d’ARRAN convocàrem la manifestació a les 19 hores a la Plaça del Mercat. La participació fou abundant, amb una una seixantena de joves d’arreu de l’illa de Mallorca. Per això mateix, l’assistència fou sorprenentment multitudinària, i, tot i que el recorregut es va fer una mica curt, també va ser animat d’accions com foren la crema d’una altra falla en contra de les retallades i la repressió, o l’encartellada d’un local del poble.


Retornem al dia 30 de Desembre, amb la cloenda de la Diada de Mallorca. Acabada la manifestació i llegit el manifest, el grup Al Mayurqa animà la plaça ocupada per més d’una cinquantena de balladors. Després, entre agrupacions, una bandera espanyola fou cremada just a l’enfront de l’escenari seguida de l’actuació de la Colla Bastonera de Gràcia Cop a Cop que mostrà els seus balls enmig de plaça. Llavors Valtònyc pujà a l’escenari per fer escoltar el seu rap en català i la jornada acabà amb el grup musical d’Eixut.

Enguany més que mai hem fet saber qui som i què volem!
La nostra diada és el 31 de Desembre! Visca la terra!

ARRAN Mallorca
Gener 13


Deixa un comentari