Es retira el cartell sexista del carnaval de Reus gràcies a la crítica i debat fet públic per Arran

Publicat el

El cartell promocional de l’edició d’enguany del carnaval de Reus ha durat poc més de 24 hores. La Federació Reusenca d’Associacions del Carnaval (FRAC) -entitat organitzadora- s’ha vist obligada a rectificar després de que nombroses entitats i personalitats reusenques es sumessin a la crida iniciada per Arran de demanar la retirada del cartell pel seu marcat caràcter sexista.

El cartell -escollit per la FRAC entre nombroses propostes que participaven d’un concurs- tenia com a imatge principal el cos despullat d’una jove que -com afirma Arran en el comunicat fet públic ahir- respon a l’estereotip de dona ideal que ens imposa aquesta societat heteropatriarcal i els mitjans de masses; alhora també un cos impossible, a no ser que es duguin a terme mesures molt estrictes en quant a l’alimentació, operacions d’estètica, etc. Aquest prototip, per tant, només genera conseqüències nocives sobre la salut física i emocional de les dones.

Poc després de fer-se públic el cartell, l’assemblea d’Arran de Reus va donar una ràpida resposta traient un comunicat acompanyat de tres cartells que parodiaven el cartell oficial i pretenien evidenciar-ne el sexisme imperant en aquest. Els cartells d’Arran Reus mostraven tres persones en una situació igual a la del cartell oficial però sent aquestes persones corrents i diverses, sense tenir un cos idealitzat i impossible com el cartell de la FRAC. Per la seva banda, el comunicat destacava que Cal eradicar la violència de gènere i per això no són suficients la creació de lleis que promoguin la igualtat, cal anar a l’arrel del problema i criminalitzar tota actitud sexista, tot anunci publicitari que promogui la dona com objecte sexual, en definitiva, tota acció que consolidi els estereotips de gènere, els quals perpetuen els rols imposats que s’associen a cada gènere.

Arrel de la crítica feta pública per Arran, de la qual se’n van fer ressò diversos mitjans locals, es va obrir un debat en el sí de la societat i opinió pública reusenca que va fer posicionar ràpidament altres entitats locals. Aquestes, en poques hores, van prendre la reivindicació destapada per Arran com a pròpia i sumar-se a la crida a pressionar la FRAC per la retirada del cartell. Així, en primer terme la CUP va fer públic que es sumava al comunicat d’Arran i poc a poc altres entitats i partits com el PSC o el propi ajuntament de Reus van demanar a la FRAC que retirés el cartell pel seu caràcter sexista.

Davant d’aquestes demandes i de la pressió i rebombori popular aixecat arrel del polèmic cartell, la FRAC no va tenir més remei que rectificar i retirar el cartell ahir a la nit. Ho va fer, però intentant eludir les crítiques per sexisme i negant-se a assumir-les, va justificar la retirada del cartell per qüestions de drets d’autor, ja que la imatge protagonista pertanyia a una pàgina pornogràfica d’Estats Units. Malgrat això, des d’Arran som conscients dels motius reals de la retirada del cartell i malgrat la FRAC no ho vulgui reconèixer és, per nosaltres obvi, que la motivació no ha estat altra que la pressió popular davant l’evident sexisme que desprèn el cartell.

És per això que volem felicitar-nos per l’eficàcia de la denúncia destapada per l’assemblea local de Reus que ha permès obrir de nou el debat entorn a la violència de gènere i el sexisme que encara avui en dia impera en la societat patriarcal en la que vivim, i el cartell del carnaval de Reus n’és un exemple i evidència més que encara queda molt camí per recórrer fins a eliminar el sexisme de les nostres vides i relacions. És per això que animem al jovent dels Països Catalans a mobilitzar-se, organitzar-se i lluitar per acabar amb l’opressió personal i col·lectiva que exerceix sobre nosaltres el sistema patriarcal. Perquè només lluitant tenim futur!

Dona, no et deixis reduir a objecte sexual! Rebel lat! Trenca estereotips!
Per unes festes lliures de sexisme! Només lluitant tenim futur!

Recull de premsa:


Deixa un comentari