Les Corts. Vénen i et roben la vida: història de la destrucció de la ciutat popular

Publicat el

Anàlisi d’un barri fred, empresarial i universitari

Per tots es sabut que Barcelona és una ciutat cosmopolita, una ciutat que creix dia a dia barrejant cultures i formes de vida. Amb la situació dels Jocs Olímpics de 1992 gran part de la ciutat va convertir-se en un món nou: es van arreglar carrers, es van construir instal·lacions especials i es van remodelar zones oblidades. La ciutat com es coneixia abans de 1986, any que es va decidir la localització dels Jocs del 92, canvia dràsticament i la visió urbanística passa de basar-se en construccions de petites places i carrers locals a ser una visió territorial. L’allargament de la Diagonal, la recuperació de les platges o nous cinturons d’entrada a la ciutat són exemples d’aquesta resposta urbanística. La capital catalana ha viscut altres moments similars d’impuls urbanístic: serien el cas de l’Exposició Universal de 1888, l’Exposició Universal de 1929 o el Congrés Eucarístic dels primers 50.

Les Corts 1910

Aquest desig d’ampliar-se, de seguir sent una capital a nivell internacional com aquella Barcelona filtre del modernisme entre París i la resta de l’Estat espanyol, la grandiositat de la ciutat i la manera de vendre-la al visitant, fa que Barcelona es carregui zones que demostraven la humanitat i mantenien viva la ciutat. Enmig del barri de les Corts, un barri agradable, tractat com a barri de classe mitjana alta trobavem fins fa poc i seguim veient els residus d’aquests petits oasis. El que ara és potser opulència i orgull barrejat amb la seguretat del nou ric, no fa tant, era un barri simple, de famílies obreres i treball dur. Les Corts no es va annexionar a Barcelona fins l’any 1897 començant a perdre aleshores la seva ruralitat. Durant el segle XIX poc a poc es van anar realitzant noves construccions que unien el nucli antic de Les Corts amb la carretera (ara avinguda) de Sarrià formant així l’Eixample de Les Corts Noves. En aquesta Eixample es va construir la primera Parròquia del barri, Santa Maria del Remei, el cementiri municipal, la maternitat, el nou edifici de l’Ajuntament i bòbiles i fàbriques de productes químics i tèxtils entre d’altres. Amb el canvi de segle i l’annexió a la ciutat es va viure un gradual moviment urbanitzador començant per l’expropiació per a l’alineació dels carrers i l’obertura de grans vies de comunicació com l’Avinguda Diagonal. Va ser també aleshores quan van sorgir conjunts de casetes per obrers. Situada al carrer Entença entre, a trets generals, Travessera les Corts i l’Avinguda de Josep Tarradelles, trobem per exemple la Colònia Castells. Aquesta va néixer al 1923 per a acollir obrers del sud d’Espanya que venien a treballar a la fàbrica de xarols i vernissos de la família Castells.

La Colònia Castells no només acollia treballadors de la fàbrica i, per tant, no cal associar-la directament amb aquelles antigues residències comunitàries d’obrers que es construïen al voltant de indústries situades sobre els rius de les muntanyes catalanes. L’evident diferència entre les casetes ve donada per la venta de les últimes parcel·les un cop la vídua del senyor Castells va quedar-se sense diners; d’elles se’ns presenta una sensació de societat obrera, autogestionada i popular clara. Diferenciada de la resta del barri de Les Corts, la Colònia es considerava un món a part i es va mostrar comunitària, lluitadora i de tendència anarquista amb una gran quantitat de militants entre els seus habitants durant la Guerra Civil.

A partir de mitjans de segle i fins 1976 el canvi que les Corts estava vivint es va fer molt més evident en la fisonomia: neixen la Zona Universitària, el Camp Nou i el primer cinturó cap a la Ronda. El barri va quedar dividit en zona residencial de luxe per sobre la Diagonal i en zona de serveis i oficines amb una gran quantitat d’hotels per sota l’Avinguda. Per arribar fins aquest punt, el barri, el segon amb els preus més alts de sòl i habitatge, va patir una massiva construcció acollint dins seu edificis que representen clarament l’eix econòmic i opulent de la ciutat: La Caixa, el RACC, immobiliàries… És així, com, aprovat el Pla General Metropolità d’Ordenació Urbana al 1976, Barcelona comença a oblidar i amagar el seu paper popular i rememora la Barcelona burgesa construint edificis imponents i amagant petites barriades dedicades a l’antic treballador. Ara, amb el barri edificat, la Colònia Castells, vista per les constructores era un punt on, enmig de la bombolla immobiliària, calia construir ràpidament tot i que l’actuació sobre la Colònia no es va reprendre fins l’any 1999. Any marcat per ser un dels principis de la bombolla immobiliària que va atrapar el país i ens va dur cap a la crisi. És aleshores quan apareixen els antics encarregats de crear el pla urbanístic per a la Colònia al 1976: Incasòl (Institut Català del Sòl) junt a Reursa (Remodelacions Urbanes S.A.) i sota la tutela de l’Ajuntament de Barcelona. Reursa, nascuda al 2006, neix donada la necessitat, segons Incasòl, de crear una societat anònima filial per cobrir la quantitat de remodelacions urbanes existents dins Catalunya. Així doncs, trobant-nos al 1999, es presenten de nou els plans urbanístics amb les seves fases orientades al desnonament, desallotjament i en algun cas puntual reallotjament de moltes famílies. Pensat en un moment de bonança i amb la bombolla immobiliària latent, el pla, tot i col·laborar en la destrucció d’una important part històrica de la ciutat, podia tenir la seva lògica però, ara, donada la situació de crisis en la que ens trobem, els colons defensen que aquest pla d’expropiació, recol·locació i enderrocs queda fora de lloc. Com el cas de la Colònia trobem d’altres al barri de Les Corts: la promesa de la construcció d’un nou institut públic i l’expropiació de tot de cases baixes situades al casc antic del barri com ara per exemple el que envolta la requalificació del Miniestadi, espai que, segons l’Associació de Veïns i Veïnes de Les Corts, hauria de ser per a la creació d’equipaments per a la ciutat i no pas carn de canó per a l’especulació urbanística no són més que mostres de la degradació del barri popular.

La convivència de la Colònia era màgica per ser un oasis rural enmig de l’enrenou i la fredor d’una gran ciutat. Cadires als carrers, pintades artístiques a les parets, plantes per tot arreu i conèixer el nom de tots els qui t’envolten. Són coses que els nascuts en grans ciutats mai arriben a fer. Els veïns vivien amb la por de ser un dia desallotjats de la seva petita, antiga però confortable casa cap a uns petits, nous però freds pisos de protecció oficial. Vista des de dalt, més de la meitat de la Colònia és un recull de runes amuntegades pels racons i de solars buits on encara hi queda algun record d’una vivenda passada. Extensions de grava i ara una pista de bàsquet i els inicis del que serà un parc infantil ocupen de moment l’espai buit de la Colònia. Només les casetes del passatge Piera resisteixen mentre els seus habitants esperen que comenci la segona fase del pla. A l’octubre del 2010, un blog dedica’t a la Colònia va escriure:

«En astronomia, un forat negre és una concentració de matèria d’altíssima densitat, tal que la seva força gravitatòria és tan forta que la velocitat d’escapament és superior a la velocitat de la llum. El terme “forat negre” no s’ha d’entendre com un “forat” en el sentit usual del terme sinó com una regió de l’espai de la qual res no pot escapar, ni tan sols la llum. En urbanisme, un forat negre és una concentració d’interessos d’altíssima densitat en un punt determinat de l’espai, tal que la especulació és tant forta que la velocitat de destrucció de barris populars és superior a la velocitat de la vida dels seus habitants. Un forat negre s’està obrint a la Colònia».

Imitant el model de la Colònia al llarg dels anys i al llarg del districte, destrossant la vida popular d’aquesta manera, el barri ha aconseguit mantenir 3.694.024m² d’habitatges. Per mostrar l’alta tendència empresarial de la zona veiem que en oficines hi ha 616.615m² de superfície mentre que el territori destinat al comerç ascendeix també al voltant del mig milió de metres quadrats. Per altra banda la superfície destinada a sanitat es queda tan sols en uns 120.000m².

El per què de l’espai destinat a cada sector potser s’explica pels estudis sobre els sectors socieconòmics que s’han fet de la població. De 82.340 habitants el 54,5% són nascuts a Barcelona, un 10.7% a la resta del principat i un 10,7% de l’estat espanyol. També hi ha censat un 16,4% de la població nascuda a l’estranger. D’aquesta alta quantitat d’habitants un 35% d’ells té una titulació superior, és a dir, estudis universitaris o un grau superior. Això pot explicar perquè el districte de Les Corts no compta amb una alta ocupació obrera per deixar lloc a una ocupació més empresarial.

En qüestió de zones verdes el barri està ben envoltat. Trobem per una banda 65.5ha de parcs urbans i 46,7ha de parcs forestals, aquests si, tots situats al barri de Pedralbes. Jardins com els del Palau de Pedralbes, el parc de Cervantes i Roserar o els Jardins de la Maternitat donen un pessic d’aire fresc a la ciutat. Es podria dir que el territori destinat a equipaments, 214.9ha, és adient per un districte d’aquestes característiques. No obstant això, el barri concret de les Corts només compta amb 7.8ha. La distribució dels equipaments per a la població és desigual i desproporcionada. El districte de Les Corts és però un dels districtes més ben comunicats de tota la ciutat de Barcelona, només en xarxa viària disposa de 159ha i compta amb diverses parades de metro en el seu interior així com d’una gran varietat de línies d’autobús.

Barri residencial i de mobilitat per estudis i treball, Les Corts és un barri de restaurants tancats els caps de setmana i de botigues amb la persiana baixada. Les funcions del barri determinen l’urbanisme que es promou. Edificis moderns que no modernistes construeixen al seu interior empreses internacionals que mouen grans quantitats de diners. Ha de ser un barri protegit: se l’ha de cuidar en aquest sentit per tal de seguir promovent les necessitats capitalistes de tot estat occidental. Potser per aquest motiu el districte alberga entre els seus límits geogràfics la Comissaria Central dels Mossos d’Esquadra, una comissaria de la Guàrdia Urbana de grans dimensions i fins i tot la caserna de la Guàrdia Civil situada a avinguda Madrid i la mítica i històrica caserna del Bruc situada al barri de Pedralbes.


Deixa un comentari