26 de gener: Dia del soldat català en record dels caiguts en combat

Publicat el

Com cada any, el 26 de Gener, els i les joves dels Països Catalans tenim una cita amb el dia del soldat català. Aquest data commemora diverses efemèrides com la victòria de les tropes catalanes enfront les del rei Felip IV a la coneguda batalla de Montjuïc de l’any 1641 o la mort del jove militant de Terra Lliure, Martí Marcó, l’any 1971 a mans de la policia espanyola.

A més a més d’aquestes efemèrides, el dia del soldat català és una data que pretén homenatjar tots aquells catalans i catalanes que en algun moment de la història han lluitat per la llibertat del nostre poble en contra de l’ocupació dels estats espanyol i francès. En dates tant assenyalades com aquesta, cal recordar, que gràcies als milers de militants independentistes avui el nostre poble segueix viu i més combatiu que mai malgrat els més de 300 anys d’opressió espanyola i francesa. El dia del soldat català fa especial referència a Martí Marcó, assassinat per les forces d’ocupació espanyoles, i a Fèlix Goñi, Toni Villaescusa, Julià Babia i Quim Sánchez militants de Terra Lliure caiguts en acció, però també a altres militants independentistes i socialistes com Gustau Muñoz o Jordi Martínez de Foix. Tot i això, no només homenatgem aquests independentistes sinó tots aquells segadors, miquelets, angelets de la terra, maulets, patriotes de Prats de Molló o als antifeixistes de la Guerra Civil ja què gràcies al seu esforç i perseverança: la lluita per les llibertats nacional i social arriba als nostres dies i ens dóna la responsabilitat històrica d’agafar-ne el relleu.

Perquè els caiguts en combat, al seu dia, van ser joves com nosaltres que es van plantar, van dir no davant les injustícies que els rodejaven, van deixar-ho tot per els altres i van creure en una país lliure tant nacionalment com socialment. Perquè van ser titllats d’idealistes, d’utòpics, van ser reprimits durament però, avui sabem que tard o d’hora la història els donarà la raó. Com a joves, hem de mantenir el record dels caiguts en combat per una terra lliure tenint present que el millor homenatge és mantenir ben viva la flama del seu combat.

Perquè per molt que els enemics del nostre poble continuïn intentant esborrar la nostra cultura i la nostra identitat mitjançant lleis feixistes com el decret Wert, les mesures de José Ramón Bauzá, l’anticatalanisme permanent de la Generalitat Valenciana, l’espanyolització del català a la Franja, la marginalització al nord dels Pirineus o que intentin reprimir les voluntats del jovent que lluitem per una Països Catalans lliures de tota opressió, amb la criminalització, l’empresonament i amb la violència institucional i neofeixista, les classes populars dels Països Catalans mai ens rendirem.

Pels que van lluitar i caure, pels que van resistir, per tots els que seguim lluitant dia a dia des dels nostres pobles, barris i ciutats i pels que vindran.

Perquè mai oblidarem els companys i companyes de lluita,
Que visquin els caiguts en combat per una terra lliure!


Deixa un comentari