L’amenaça del fracking també arriba al Baix Empordà

Publicat el

Des d’Arran Baix Empordà volem manifestar el nostre malestar per aquesta nova amenaça al territori. Set pobles de la Ribera i la Terra Alta estan afectats per un permís d’extracció d’hidrocarburs mitjançant la tècnica anomenada “fracking”.

Ens oposem a ser víctimes d’aquest mètode d’explotació perquè és un mètode molt agressiu per al territori, que a més també tindria una enorme repercussió en el sector turístic que hipotecaria, encara més, el futur de les nostres terres. Cal advertir també que aquesta tècnica ataca directament a la salut de les persones i pot portar també moviments sísmics.

Tot seguit us deixem el manifest de la Plataforma Aturem el fracking!:

A les persones, entitats, col·lectius i administracions signants, tot i ser molt diverses ens uneix una profunda estima per la nostra terra i la gent que la fa créixer. Els estem intensament agraïts per la vida que ens ha donat, per tot el que som i tot el que tenim, i sabem que estem obligats a preservar-la i millorar-la per a les futures generacions.

Ens considerem afortunats de viure en un petit país, que hem rebut de mans d’aquells que ens van precedir, amb unes condicions mediambientals, naturals, econòmiques i paisatgístiques de les que ens sentim hereus. Com a tals i fruit d’aquest estima i respecte, sabem que ens pertoca aprofitar-lo de manera intel·ligent, sostenible i respectuosa.

Ara tenim l’amenaça de grans oligopolis internacionals d’extracció, especulació i comerç dels combustibles fòssils. Volen convertir el nostre territori en un escenari on aplicar un sistema devastador per a explotar recursos energètics no renovables, propi d’un model de desenvolupament agònic. Volen ferir el nostre territori a través de la fractura hidràulica o “fracking”, i així anorrear tot allò que coneixem, estimem i preservem. Cal que, entre tots i totes, ho aturem.

– Aturem el fracking perquè és arribada l’hora del canvi de model energètic, basat en la reducció del consum, l’eficiència i l’ús intel·ligent de les energies renovables, i perquè creiem en un model de desenvolupament social, polític, econòmic i humà sosteniblE.

– Aturem el fracking perquè significaria la recerca d’uns combustibles fòssils -gas i petroli-, que no farien sinó allargar un model energètic insostenible, autodestructiu i que ens portaria a l’abisme sense retorn del canvi climàtic.

-Aturem el fracking perquè implicaria haver de violentar, perforar i rebentar el subsòl del territori on vivim, provocant moviments sísmics imprevisibles i alliberant els metalls pesants i el material radioactiu subjacent en el terreny.

– Aturem el fracking perquè necessita i consumeix milions de litres d’un bé tan preuat i limitat com és l’aigua, vital per l’engranatge de territori i societat.

– Aturem el fracking perquè comportaria escampar uns compostos químics que produeixen l’enverinament de l’aigua, la terra i l’aire, afectant greument la vida humana, vegetal i animal que s’hi desenvolupa.

– Aturem el fracking perquè comportaria la proliferació de torres d’extracció, magatzems de residus tòxics, dipòsits, maquinària pesant, enrenou incessant, tubs de conducció i d’altres infraestructures que destruirien la riquesa del nostre paisatge.

– Aturem el fracking perquè representaria una agressió absolutament incompatible amb les activitats agrícoles i ramaderes tradicionals dels nostres pobles i viles, les quals, en un medi ambient enverinat, veurien els seus productes immensament degradats i desprestigiats.

– Aturem el fracking perquè representaria l’anul·lació de projectes de futur vinculats al medi natural, el patrimoni i el paisatge, com són el turisme, la producció agroalimentària de qualitat i les activitats complementàries i associades.

– Aturem el fracking perquè suposa la condemna definitiva dels nostres nuclis rurals al despoblament, esgotades les possibilitats laborals i destruïda tota la qualitat de vida.

– Aturem el fracking perquè comportaria la destrucció dels llocs de treballs i les fonts de riquesa locals i la seva substitució per ocupacions precàries, de baixa i molt baixa qualificació i alt risc.

– Aturem el fracking perquè és una tècnica sobre la qual la comunitat científica expressa extremes precaucions i dubtes, i els legisladors encara ni n’han previst la regulació, per la qual cosa ja ha estat prohibida a diversos estats del nostre entorn i ha generat una àmplia conflictivitat social.

– Aturem el fracking perquè s’oculta rere un entreteixit de processos administratius opacs que impliquen un greu atac al poder de decisió dels governs locals i per tant una acció despòtica de menyspreu cap a la ciutadania i als Ajuntaments, els seus òrgans de govern més propers.

– Aturem el fracking perquè vulnera tots els principis d’administració ordenada del territori, amb la corresponent afectació de la legalitat del desenvolupament urbanístic harmònic i perquè exigim la gestió participativa real, democràtica i transparent dels recursos bàsics.

– Aturem el fracking perquè l’entramat d’empreses promotores respon únicament a interessos econòmics multinacionals i a l’especulació de recursos energètics.

– …i, finalment, aturem el fracking perquè estimem la vida i el nostre dret inalienable de viure-la amb dignitat Per tot això, convençuts de les potencialitats enormes de la nostra gent i del nostre territori, defensem el futur d’aquesta terra i diem sí a un model de desenvolupament i producció sostenibles, diem sí a les dinàmiques econòmiques pròpies de cada territori, sí a la preservació i l’aprofitament del patrimoni i a la cultura, sí a les planificacions transversals correctes i transparents, sí a la gestió intel·ligent i democràtica, sí al paisatge i al medi ambient, sí a la salut i a la qualitat de vida. Sí al futur del territori i de la seva gent.

En conseqüència, exigim que els òrgans de govern del nostre país i els nostres representants polítics acordin immediatament la suspensió de qualsevol llicència d’activitat vinculada a la fractura hidràulica i la promulgació d’una legislació que en prohibeixi la utilització a tot el territori nacional i que col·laborin en aconseguir una prohibició a tota la Unió Europea.

Aturem el fracking! Millor vius que fòssils!

Us podeu adherir al manifest en el bloc de la plataforma.

Podeu trobar més informació sobrel fracking en aquest extens article de La Directa.

També en aquest video.

Defensem la terra, millor vius que fòssils! El jovent en lluita contra el fracking!


Deixa un comentari