Rescaten bancs, arruïnen les nostres vides

Publicat el

Des de l’inici de la profunda crisi econòmica que està colpejant els Països Catalans, els grans capitals, amb la constant ajuda de la classe política del nostre país, han intentat fer pagar la crisi a aquells que en cap cas l’han provocada, és a dir, les classes populars. Les grans corporacions financeres, bancs, caixes i grans empreses amb l’ajuda de la Unió Europea estan aprofitant aquests moments de crisi per imposar el seu anhelat programa econòmic neoliberal d’on puguin treure el màxim benefici de l’explotació de les classes populars.

La crisi està destruint a marxes forçades els ja de per si pocs drets socials dels quals disposava l’estat del benestar. La reforma laboral espanyola ha reduït notablement els drets dels treballadors: permet l’acomiadament de treballadors quan una empresa redueix beneficis encara que aquests siguin milionaris i afavoreix l’acomiadament dels treballadors reduint notablement les indemnitzacions per acomiadament improcedent de 45 a 33 dies de salari per any treballat, entre d’altres.

Les fortes retallades en sanitat i educació estan desmantellant la sanitat i l’educació públiques creant un sistema on només els més rics poden gaudir d’una bona assistència sanitària o una educació de qualitat. La pujada de més d’un 66% de les taxes universitàries ha fet augmentar el preu de les matrícules fins arribar als 2.000 euros deixant un gran nombre de joves sense accés a l’educació superior per motius econòmics. A més a més, les privatitzacions de serveis públics com Aigües Ter-Llobregat o l’Hospital Clínic de Barcelona estan reduint la qualitat del servei mentre no para d’augmentar-ne el preu. Cal recordar que aquest 2013 l’aigua ha pujat un 10% de mitjana al conjunt del país arribant a màxims del 18% a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Malgrat que els nostres polítics i la Unió Europea ens vulguin fer creure que aquestes privatitzacions i retallades són simples ajustos econòmics provocats pels moments de crisi que estem vivint, el jovent organitzat dels Països Catalans sabem del cert que aquestes privatitzacions i retallades van encaminades a bastir un model socioeconòmic neoliberal, on els rics puguin espoliar amb total tranquil·litat les classes populars, i a pagar un deute que les classes populars i treballadores no hem generat.

L’enorme deute públic de les hisendes públiques del nostre país, que ha arribat al 90% del PIB, prové dels enormes rescats bancaris als quals s’han hagut de sotmetre els principals bancs espanyols. És a dir, els bancs i caixes, principals culpables de la crisi i que durant anys han estat especulant i repartint beneficis multimilionaris entre els seus propietaris, en comptes de pagar els efectes de la seva especulació capitalista han socialitzat les pèrdues i han aconseguit que les acabin assumint les classes populars en forma d’un enorme deute públic. D’aquesta manera, fins a dia d’avui l’estat ha col·locat 275.000 milions d’euros al sistema bancari (5.851€ per ciutadà/na) fent pagar els plats bruts d’una crisi als més desfavorits del sistema mentre els grans capitals privats segueixen obtenint beneficis. Si amb això no n’hi hagués prou, les grans corporacions financeres internacionals estan aconseguint enormes beneficis a través dels interessos dels bons públics.
Malgrat la greu situació econòmica en què ens trobem els i les joves del nostre país, això només és el principi del que vindrà en endavant. Països com Grècia o el recent rescat bancari de Xipre són exemples de fins on poden arribar les urpes neoliberals de la Unió Europea. Grècia, és l’exemple paradigmàtic de la deutocràcia on només importen els interessos bancaris i s’estan deixant les classes populars al llindar de la pobresa absoluta.

El jovent organitzat dels Països Catalans som conscients que l’ofensiva neoliberal de al Unió Europea només acaba de començar a casa nostra i que el pitjor encara ha d’arribar. Tot i això, tenim la seguretat que amb l’organització, l’ajuda mútua i la unitat anticapitalista serem capaços de construir una alternativa al capitalisme salvatge que està arruïnant el nostre futur.

Perquè no deixarem que rescatin els bancs i arruïnin les nostres vides!

Només lluitant tenim futur!


Deixa un comentari