Ruta en BTT pel Camp d’Aviació de Celrà-Bordils

Publicat el

Avui diumenge 14 de 2013, ARRAN Llera del Ter organitzàvem una ruta en bicicleta de muntanya pel Camp d’Aviació de Celrà-Bordils. La idea sorgeix de la voluntat de commemorar el 20 aniversari de la mort de Guillem Agulló, militant de Maulets assassinat en mans de feixistes al País Valencià.

aviacio

Malauradament, la lacra del feixisme no ha desaparegut dels carrers i les institucions dels Països Catalans. Els exemples són molts: des de PxC i el comportament dels seus regidors, arribant a agredir a membres d’altres formacions, a reunir-se amb els neonazis grecs d’Alba Daurada, etc. fins a organitzacions juvenils que gaudeixen d’una total impunitat per estendre les seves idees racistes i feixistes i agredint a joves i a immigrants sense cap mena de problema.

Des d’ARRAN Llera del Ter pensem que cal conèixer el terror del franquisme, el feixisme i el nazisme per a que no es tornin a cometre mai més els errors que es donaren i que van dur a les situacions que tots coneixem. L’exemple més pròxim del que disposem és la relativament recent Guerra Civil espanyola (1936-1939), la dictadura franquista i la simulació de transició que ens intenten fer creure que s’ha donat.

Així doncs, davant la necessitat de recuperar la memòria històrica dels nostres pobles, vam creure convenient de fer conèixer el què va succeir d’una manera tant pròxima com veure el Camp d’Aviació de Celrà-Bordils en primera persona per tal de saber com la població convivia amb el perill dels bombardeigs, com van haver de refer les seves vides per culpa de la Guerra Civil o com van fins i tot haver de canviar el seu mode de subsistència -eminentment agrícola.

Una trentena de persones de diferents pobles de la Llera del Ter han assistit a la ruta i han pogut gaudir de les explicacions històriques de’n Xevi Jou; veí de Bordils i professor de l’Institut de Celrà (al que assisteix pràcticament tot el jovent de la Llera). Hem aprofundit en els seus inicis, en com la seva construcció va suposar un trasbals pels habitants de la zona, de la importància geoestratègica de la Llera i en l’organització pròpia del camp: els quartels, el polvorí, els refugis…

Donem gràcies a tothom qui ha vingut i encoratgem a tothom qui vulgui saber més sobre aquest aspecte que visiti la pàgina web del Taller d’Història de Celrà, on es resumeix el que hem pogut parlar avui amb en Xevi Jou; així com el llibre de l’Artemi Rossell (membre del Taller d’Història de Celrà) anomenat “El Camp d’Aviació de Celrà (1936-1939)”.

btt

Escoltant les explicacions de’n Xevi Jou

btt1

Un dels refugis visitables

btt2

Abans d’entrar a un dels refugis

btt3

Preparant l’esmorzar

btt4


Deixa un comentari