Es rebateja el passeig de Canalejas, a partir d’ara Passeig de Guillem Agulló

Publicat el

Amb motiu dels 20 anys de l’assassinat de Guillem Agulló, militant de Maulets, membres d’Arran Girona hem rebatejat de manera simbòlica el Passeig de Canalejas. A partir d’ara el passeig portarà el seu nom, i es demanarà a l’ajuntament que es procedeixi a fer el canvi de nom oficial.

Guillem Agulló és molt més que una víctima de la violència feixista; s’ha convertit en un símbol que, 20 anys després del seu assassinat, representa la lluita per uns ideals de llibertat i contra la impunitat feixista. El cas d’en Guillem encara clama justícia davant d’uns tribunals que van reduir el cas a una simple baralla entre joves i només van condemnar a un dels seus assassins, el qual tan sols va complir 4 anys de presó, dels setze que havia marcat el jutge.

Aquests motius ens han portat a la iniciativa de dur a terme un homenatge el passat 11 d’Abril, i ahir dedicar-li aquest carrer al nostre company en Guillem. Hem cregut convenient triar el Passeig de Canalejas per diverses raons: en primer lloc perquè creiem que el nomenclàtor de Girona s’ha d’adequar als nous temps de llibertat. Cal que ens alliberem de figures polítiques de la història de l’estat espanyol com la de José Canalejas, un polític liberal de la restauració borbònica que representa un règim polític i un marc nacional que actualment és totalment caduc. En segon lloc hem trobat que aquest passeig de grans til·lers situat a la llera esquerra del riu Onyar, que connecta la Plaça independència amb la Devesa, és el lloc adequat per recordar el nostre jove company, i recordar-li que aquestes dues dècades sense ell són un símbol de la lluita antifeixista.

Seguint l’exemple del rebateig de la plaça Constitució, des de fa uns anys Plaça Ovidi Montllor, animem a la ciutadania de Girona a utilitzar aquest nou nom. Animem a fer un exercici de memòria històrica, recordant al jove Guillem, un jove maulet al qual li sobrava força, però que li ha faltat vida.

Girona, 18 d’abril de 2013


Deixa un comentari