Des de la Unitat Popular, construïm els Països Catalans

Publicat el

25 abril del 2013

“DES DE LA UNITAT POPULAR, CONSTRUÏM ELS PAÏSOS CATALANS”

Unides som més fortes.

El calendari ens porta, com cada any, el 25 d’abril. Aquesta data, que recorda la batalla d’Almansa i l’ inici de l’ocupació espanyola serveix per recordar-nos que 306 anys després de la derrota els motius per a eixir al carrer no han deixat d’augmentar i que la resistència és el primer pas cap a la victòria, al País Valencià i a la resta dels Països Catalans.

Els Països Catalans, com bona part dels països enriquits, es troba immers en la pitjor crisi del sistema capitalista des de la fi de la II Guerra Mundial. Però la fallida d’aquest ordre econòmic i polític no ha implicat la seua caiguda, sinó una reestructuració que s’està acarnissant amb les classes populars -i especialment amb les dones- d’aquesta part del planeta amb retallades socials, privatitzacions, acomiadaments, desnonaments i la repressió: a casa nostra, a Grècia, a Portugal o a Xipre la recepta és la mateixa.

Davant aquesta situació, l’Esquerra Independentista torna a assenyalar que cap reforma del capitalisme servirà per acabar amb l’explotació. La nostra proposta, inequívocament anticapitalista, no és altra que l’alternativa socialista: una economia al servei del poble i sota el seu control, basada en el principi de sobirania. Els ajustos que les institucions autonòmiques, estatals, europees i mundials estan fent als seus engranatges no són cap altra cosa que pedaços que perpetuen la dominació i la injustícia.

Enmig d’aquesta crisi, la nova ofensiva centralitzadora de l’Estat espanyol ha topat amb una onada popular sobiranista. I si bé cal destacar que, almenys a la Comunitat Autònoma de Catalunya, ha sigut la societat organitzada la que ha portat els partits polítics cap a postures independentistes – almenys formalment i sense qüestionar els límits autonòmics ni el capitalisme-, no podem oblidar que aquest procés porta implícits tots els perills que suposaria un major esquarterament dels Països Catalans. Per això, atés que no ens conformem amb la nostra divisió en tres Estats- l’andorrà, l’espanyol i el francès- l’Esquerra Independentista, tampoc ens podem acontentar amb el nostre trossejament en quatre i és per això que reafirmem hui, Diada del 25 d’abril, el nostre compromís amb la lluita per l’alliberament nacional, social i de gènere dels Països Catalans, sense cap renúncia.

En aquest sentit, celebrem el clam que el passat mes de març, amb la convocatòria d’Enllaçats per la llengua, va traure al carrer milers de persones arreu de tots els Països Catalans per cridar ben fort que ja n’hi ha prou d’atacs al català. No podem oblidar que va ser la primera vegada en molts anys que una mobilització d’aquest tipus es feia de manera simultània arreu de la nostra geografia. I, així mateix, també volem aprofitar per saludar, amb satisfacció, el naixement de Som Països Catalans, una iniciativa de construcció nacional que des del treball de base i el coneixement de la realitat diversa del nostre territori està contribuint i contribuirà de manera decisiva al redreçament del nostre poble i a la construcció dels Països Catalans.

Aquest 25 d’abril ve, a més, acompanyat d’altres dues efemèrides. D’una banda, el passat mes de març es va complir el vintè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés, la veu del poble. El seus versos, nascuts de la consciència nacional i popular del poeta són un patrimoni irrenunciable de tots els Països Catalans i l’EI vol aprofitar aquesta diada per a reivindicar la seua figura cívica. De l’altra, fa uns dies vam commemorar els 20 anys de l’assassinat de Guillem Agulló i Salvador. La seua memòria ens ha de servir per a recordar la impunitat del feixisme a casa nostra, l´ ús que en fa l’Estat espanyol i la necessitat de plantar-li cara cada dia. Perquè honrar el Guillem és honrar també Miquel Grau, Gustau Muñoz, Pedro Álvarez i totes aquelles vides arrabassades per l’extrema dreta i els aparells policíacs.

Per tots aquests motius, convidem les classes populars dels Països Catalans a participar en la manifestació que aquest 27 d’abril recorrerà els carrers de la ciutat de València i en la resta d’actes organitzats per les organitzacions combatives arreu del país per commemorar aquesta data tan significativa.

Ara bé, la lluita contra tot aquest sistema no s’ha de limitar a una manifestació a l’any. Cal que ens autoorganitzem com a treballadores, com a joves, com a estudiants, com a dones, com a aturades… per l’alliberament del nostre poble, perquè volem ser lliures en una terra lliure. I l’ Esquerra Independentista som l’eina per fer-ho: som l’eina per lluitar contra aquest  sistema, més que injust, capitalista  i patriarcal que ens  oprimeix com a poble, com a persones, com a dones.

Ja ho va deixar escrit Estellés “NO PODRAN RES DAVANT UN POBLE UNIT ALEGRE I COMBATIU”

25 d’abril de 2013
València, l’Horta, Països Catalans


Deixa un comentari