Xarxa, Retret i Odi Proletari són els primers finalistes de l’Esclat 2013

Publicat el

El passat cap de setmana han tingut lloc a Esporles, Gramenet del Besós i Sant Pere de Ribes els primers concerts de l’Esclat, el concurs de bandes joves dels Països Catalans. Xarxa, Retret i són respectivament els guanyadors de cadascuna de les edicions després d’haver estat sotmesos a les votacions del públic. Les tes primeres edicions d’aquest Esclat 2013 han estat envoltades d’un munt d’activitats i taller diferents que han permès la participació activa de totes les assistents. A continuació podeu llegir les cròniques que han escrit les organitzadores de cadascuna de les edicions.

Els Xarxa guanyen l’Esclat d’Esporles en un acte on també s’han celebrat tota mena de tallers

La jornada començà a les 18h de l’horabaixa amb diferents tallers. Primer va ser el torn del ball de bot, on una desena de persones ballaren i on les més expertes ensenyaren nous moviments a les més novelles. Tot seguit, començà el taller de castellers, on els Castellers de Mallorca feren una petita actuació, a més de mostrar les posicions més bàsiques al públic inexpert que volgués participar. Més tard, tengué lloc el taller de graffiti, on les més joves pogueren familiaritzar-se amb l’ús d’un esprai, i també van tenir l’oportunitat d’improvisar un graffiti particular a una sèrie de plafons proveïts per l’organització. Mentrestant, també s’estava duent a terme el taller d’skate, a un skatepark situat just enfront de la sala de concerts.

En haver acabat els tallers, devers les 21h, arribà l’hora que els grups demostrassin la seva vàlua. El concert va comptar amb les actuacions de: Herba de Tramuntana, Jeroni Bisanyes, Calumnia, Talaiot, Fonoi, Garanya, Islanders i Xarxa. Cada grup podia tocar un màxim de quatre cançons, és a dir, uns vint minuts. Les actuacions van transcórrer amb força agilitat, i el públic estava completament entregat. Mentrestant, a l’exterior de la sala de concerts, la gent gaudia dels preus populars tant del sopar com de les begudes. L’assistència a l’acte fou massiva. Es van vendre gairebé 300 entrades.

Les votacions del públic van decidir que els guanyadors fossin els XARXA. XARXA és un grup d’al·lots joves de diferents punts de l’illa, però més concretament de la zona del Raiguer. El grup consta de vuit membres, i tenen un estil entre l’ska i el rock, a més d’una presència sobre l’escenari força impactant. XARXA tendran l’oportunitat de participar a la final de l’Esclat a nivell de Països Catalans, que tendrà lloc el juliol al REBROT d’enguany. A més, també seran convidats a tocar al concert de celebració dels 10 anys de l’assemblea d’Arran Palma (abans Maulets).

El Rap dels barcelonins Retret triomfa a l’Esclat Barcelonès en una jornada també plena a vessar d’activitats

L’esclat Barcelonès va celebrar-se ahir 11 de maig al Mas Fonollar de Gramenet del Besòs. Per aprofitar l’esplanada des de l’inici del matí, a les 12 es va oferir un taller cultura popular a càrrec dels Xiquets de l’Esquerra Independentista, on les participants van poder aprendre a fer de pinya i a enfilar-se en castells i pilars. Finalment, la colla va concloure la dinàmica amb una mostra de castells amb l’acompanyament de ritmes de gralla.

Tot seguit, es va oferir un altre taller, aquesta vegada enfocat a la cultura urbana, on van actuar a l’escenari el grup de rap i hip-hop “Premsa Negre” simultàniament a una activitat de grafittis, en la que tothom va tenir l’oportunitat de plasmar lliurement el seu estil artístic. El resultat va ser un sorprenent pancarta d’Arran, amb un aire urbà i una diversa gamma de colors.

A continuació es va oferir un dinar popular. tot fent el cafè, van haver-hi un animat combat de corrandes i un posterior concurs de “titius” oberts a totes les assistents.

El públic va créixer de manera molt notable amb l’inici dels concerts. El Mito de Sísifo, de Gramenet, va donar el tret de sortida amb una actuació de rap reivindicatiu. Seguidament va arribar el torn dels Tritskel, amb punk-folk des de Guinardó. Retret va continuar el concert amb rap i finalment Gual Permanent van aportar el seu estil d’ska-punk des d’Horta.

Els concerts, d’uns 30 minuts per grup, van acabar a les deu del vespre i per arrodonir l’acte va tenir lloc un discurs explicatiu del concurs de l’Esclat i la lectura del manifest de la campanya nacional d’Arran Només Lluitant Tenim Futur.

El grup vencedor del concurs de l’Esclat Barcelonès ha estat Retret. Les seves versions pròpies de rap reivindicatiu van ser les més votades pel públic del concert. Són un grup format per tres amics joves: dos cantants clotencs i un punxa discos de Poblenou. No tenen aspiracions de voler dedicar-se a la música, però per ells el rap és una eina per difondre missatge polític i alhora un canal per gaudir. Felicitem a Retret per la seva victòria, que durà al grup a la fase final del Esclat.

Odi Proletari aportaran al Rebrot el Punk ‘n’ Roll més contundent

L’Esclat Penedès es va celebrar juntament amb la presentació d’Arran a nivell de la Vegueria a Sant Pere de Ribes (Garraf). Les assemblees encarregades de l’organització van ser les dels nuclis d’Igualada, Capellades, Sant Sadurní, Subirats, Vilafranca, Vilanova i El Vendrell. També es va comptar amb la col·laboració de l’Assemblea de Joves de Sitges i l’Assemblea de Joves de Ribes.

L’esclat, tot i no tenir un èxit en nombre de grups participants, va tenir molta assistència. És una oportunitat que es dóna a grups novells per donar-se a conèixer. D’aquesta manera, el guanyador passarà a la ronda final que tindrà lloc al Rebrot els dies 5, 6 i 7 de juliol. El guanyador de l’Esclat celebrat a la Vegueria Penedès va ser Odi Proletari.

Odi proletari és un grup de punk’n’roll de Capellades que ara fa un any i mig que van fer l’últim canvi de formació. Des de llavors, han treballat amb nous temes amb un so més contundent i elaborat. Fan música compromesa amb un fort contingut social i amb l’únic objectiu de convertir-se en una eina d’autogestió del moviment, fent de la música una eina de lluita i de difusió de les seves idees i pensaments.

Esporles

Gramenet

St. Pere de Ribes


Deixa un comentari