[Camp de Túria] Èxit rotund del II Aplec del Camp de Túria

Publicat el

Més de 25 entitats comarcals, més de 200 voluntàries i més de 2000 assistents participen i fan possible la segona edició de l’Aplec de Camp de Túria.
 
L’Eliana ha estat la localitat encarregada d’acollir i donar cabuda a la segona edició de l’Aplec de Camp de Túria. Una trobada que, durant els dies 13 i 14 de setembre, ha omplert els carrers de música, cultura, activitats i debats. Enguany, a més, l’Aplec ha volgut reivindicar l’ús dels espais públics com a propis, visualitzar i denunciar el sexisme en els espais festius així com, també, evidenciar la necessitat de construir una alternativa a l’oci consumista predominant.
Un pregó inaugural a la plaça del País Valencià donà el tret d’eixida a aquesta segona edició de l’Aplec. Tot seguit, una cervavila recorregué els carrers més cèntrics de l’Eliana acompanyada pel drac i la geganta de l’Ateneu de Bétera, la Cuca del Casal Jaume I, la Muixeranga de Camp de Túria, els grups de danses de l’Aljama de Bétera i el Tossal de Llíria i la colla de Dolçainers i Tabaleters de Camp de Túria. El recorregut finalitzà en el Passeig Secondo Baldí on tingueren lloc les actuacions dels cors de l’Eliana i Benaguasil, de Zorongo teatre, així com diversos jocs i activitats com els tallers de malabars i el de la dansà de Bétera.
El grup castallut de El Diluvi, amb les seues pròpies cançons i les fresques versions de l’Ovidi, fou l’encarregat de tancar aquesta primera jornada amb un concert que aconseguí fer ballar i cantar les més de mig miler de persones que s’aplegaren al Cinema d’Estiu.
El dissabte la jornada començà a les 11h al Passeig Secondo Baldí amb una fira d’entitats i d’arte sania que aglutinà diverses entitats del Camp de Túria: Arran Camp de Túria, Associació Cultural Quercus de la Pobla de Vallbona, Ateneu de Bétera, Ateneu de Benaguasil, Casal Jaume I de Camp de Túria, Centre d’Estudis Locals de la Pobla de Vallbona, Centre d’Estudis Locals de l’Eliana, Coordinadora Obrera Sindical, Coordinadora pel Valencià de Camp de Túria, Endavant – OSAN, Institut d’Estudis Comarcals de Camp de Túria, Muixeranga de Camp de Túria, Plataforma d’Afectades per la Hipoteca – Camp de Túria, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Xarxa Local d’Intercanvi de Camp de Túria. La fira d’entitats, a més, fou amenitzada per diversos tallers de muixeranga, d’instruments reciclats, de jocs tradicionals, d’un campionat de truc i de les actuacions del cor de dones del Casal Jaume I, The Brut of Cat i Becaires.
Ja al migdia al voltant de 150 persones pogueren gaudir de la torrada popular que tingué lloc, també, al Passeig Secondo Baldí. En acabar el dinar les assistents volgueren mostrar la seua solidaritat i suport a les docents de les Illes Balears i Pitiüses que participen de la vaga indefinida en defensa de l’ensenyament públic, de qualitat i en català.
La taula rodona sobre desobediència civil i experiències de lluita començava puntual en una sala plena de gom a gom. Pau Llonch per la PAH de Sabadell, Carme com a veïna afectada de la Punta, Josep pel SEPC de la Universitat Autònoma de Barcelona i Jon per l’organització juvenil basca Ernai pogueren explicar el context social i polític pel qual van decidir organitzar-se; explicar les eines i estratègies de lluita que han dut i duen a terme; així com també exposar de quina manera han incidit aquestes pràctiques en el seu entorn més immediat.
El capvespre estigué amenitzat per una xaranga que acompanyà les vora 150 persones que participaren del cercatasques recorrent els cèntrics bars de la localitat. A les 21h el foc prenia els carrers de l’Eliana amb una mostra de cultura popular a càrrec de la colla de Dimonis de Massalfassar,
Finalment i ja a la nit, més d’un miler de persones s’aplegaren al Cinema d’Estiu per gaudir d’un concert amb tres dels millors grups del panorama musical català. En primer lloc i vingudes des del Camp de Túria els Rapsodes, que ens deleitaren ambel seu electro hip-hop barrejat amb tocs de música rock, reggae i dance.Des del barri de Sants els At-Versaris colpejaren fort amb el seu rap i les seues lletres plenes de contingut, hereves d’una llarga trajectòria anticapitalista. Els d’Orxata ens feren ballar a totes amb el seus particulars ritmes i sonoritats. Finalment, Biano fou l’encarregat de fer vibrar el Cinema d’Estiu per ficar punt final a aquesta segona edició de l’Aplec de Camp de Túria.
Parlament llegit durant el concert de dissabte:
Bona nit,
A poc a poc aplec. Així vàrem començar l’any passat a Bétera i hui, un any després, veiem com es va consolidant el projecte amb aquesta segona edició de l’Aplec de Camp de Túria.
Una edició que, ni molt menys, ha estat exempta de dificultats organitzatives. Ajuntaments que es neguen a acollir iniciatives d’unitat popular com aquesta, traves administratives i legals que no fan sinó retardar i dificultar-ne l’organització… però malgrat tot ací estem, un any més, prenent els carrers i els espais públics per reivindicar-los i fer-los nostres.
I és que quan la cultura i l’oci predominant es basen en la marginació del valencià, en el consumisme i la mercantilització dels nostres cossos i les nostres sexualitats; organitzar una alternativa cultural i d’oci real, des de la base, es converteix en una necessitat que cal, indubtablement, fer visible prenent els carrers i els espais públics.
Volem un oci participatiu, que no tracte els nostres cossos com objectes que poder moldejar a gust dels interessos econòmics, que no convertisca les nostres sexualitats en mercaderies amb les quals poder comerciar, que no tracte el català com una llengua de segona… Si alguna cosa tenim clara és que els nostres gustos, els nostres interessos, les nostres sexualitats i els nostres cossos són molts i molt diversos! Ja n’hi ha prou d’elitisme, consumisme i sexisme en els espai d’oci i festa.
Organitzem-nos. Organitzem-nos i fem-ho de manera col·lectiva per tal de, entre totes, donar resposta a les nostres necessitats culturals, però també socials i polítiques. És en aquest aspecte on la feina diària dels ateneus, casals, col·lectius juvenils, espais culturals, plataformes d’aturades i d’afectades per les hipoteques, colles de cultura popular, comités de vaga i tot el teixit associatiu que es desplega al llarg de la nostra comarca es fa més que imprescindible.
Gràcies a totes elles, i a totes vosaltres, hem pogut fer realitat aquesta segona edició de l’Aplec de Camp de Túria. Un projecte amb el qual, més enllà d’aquests dos dies d’aplec, pretenem teixir i consolidar lligams, complicitats i dinàmiques entre totes les persones i entitats que cada dia treballem per fer, d’aquesta, una comarca més justa, més viva i més lliure.
Qui sembra aplec recull comarca!

Comments are closed.