Ernai es presenta als Països Catalans de la mà d’Arran

Publicat el

Els passats deis 7, 9 i 12 de setembre, membres de l’organització juvenil independentista, socialista i feminista basca ERNAI van estar amb nosaltres explicant el naixement i les línees de treball de la seva organització arreu del nostre territori. Ho van fer en un total de tres xerrades que van tenir lloc a Palma, Barcelona i València.

En les diferents xerrades, van començar contextualitzant el canvi d’estratègia que ha fet tot el Moviment d’Alliberament del Poble Basc, i com va afectar això a l’organització juvenil. Un cop havent situat el context de la creació de la nova organització, ens van explicar el procés previ de debat que han dut a terme amb tot el moviment juvenil, més enllà de la militància.

Van fer un procés de debat, Gazte ZUKGUA (joc de paraules que significa del TU al NOSALTRES), amb què van acabar definint com seria la nova organització a nivell ideològic i també a nivell organitzatiu. Després d’aquest procés de quasi 6 mesos, finalment el 2 de març de 2012 va néixer ERNAI. És en aquest punt que van iniciar la seva activitat política natural al carrer.

Van subratllar que uns dels canvis ideològics d’ERNA, ha sigut assumir el feminisme com objectiu estratègic principal, al costat de la independència i el socialisme. Com van comentar, les organitzacions juvenils anteriors també es consideraven feministes, però el pas més gran ha sigut considerar la lluita feminista com un dels tres eixos de treball, de manera transversal i omnipresent en l’activitat diària de l’organització. Per poder assolir aquest objectiu, ens van comunicar que aquest setembre han engegat un “Procés feminista”, que consisteix en un procés intern que durarà quatre anys i que en té la finalitat de fer real que cada militant juvenil sigui un subjecte feminista, i conseqüentment el conjunt de tota l’organització.

Finalment, van remarcar que la feina d’ERNAI no té sentit sense un moviment juvenil fort, i per això van insistir que l’organització juvenil intentarà arrelar-se el màxim possible a cada realitat local i impulsar lluites relacionades amb problemàtiques juvenils que afectinel jovent de cada localitat. En relació a això, també van remarcar que una de les línies de treball serà fer real nous models de vida: des de les cooperatives, a l’ocupació, passant per la sobirania alimentària. Van remarcar que cal començar a viure de manera coherent amb els objectius pels quals lluitem. A nivell nacional, van dir que la majoria de la feina es centraria en seguir picant pedra per la resolució del conflicte, i la feina d’ERNAI es centraria en la lluita per la tornada a casa de les preses polítiques i les exiliades i intentar aturar tot els judicis pendents contra la joventut i, en general, el conjunt de l’Esquerra Abertzale.

Perquè l’alliberament del vostre poble, ens fa més lliures a nosaltres també, gràcies per la experiència que hem compartit, i seguirem lluitant colze a colze!


Comments are closed.