[Terres de l’Ebre] Comunicat del Grup de suport contra la repressió a les Terres de l’Ebre després del juí als dos activistes detinguts dissabte

Publicat el

“Els Mossos d’Esquadra van actuar desproporcionadament amb violència gratuïta”
El Col·lectiu de suport contra la repressió a les Terres de l’Ebre ha denunciat la manca de llibertat d’expressió que de manera reiterada es viu a Tortosa així com la brutalitat innecessària amb què van actuar els mossos dissabte passat. El Col·lectiu de suport ha volgut remarcar tres aspectes fonamentals després de tot el succeït durant les darreres 48 hores:
1. A Tortosa es viu una contínua limitació de la llibertat d’expressió: un grup de persones volia exercir el seu dret de llibertat d’expressió, manifestant el seu rebuig a la presència de símbols franquistes a la ciutat de Tortosa i el rebuig a les polítiques socials del govern Mas, unes polítiques que són les més antisocials de la història de la democràcia. I a més, es pregunten “com pot ser que un govern que vol donar lliçons de democràcia a Europa i a Madrid, reclamant el dret a decidir no deixe manifestar-se lliurement al poble”. “Com pot donar lliçons de democràcia un govern que quan apareix un conseller el blinda i impedeix qualsevol acció de denúncia i crítica? És aquest el grau de democràcia que ens vol oferir CiU en el nou estat català?” Els portaveus del grup de suport han destacat que no troben molta diferència entre l’actuació de la Guardia Civil, quan al juny del 1966 van detindre “preventivament”algunes persones antifranquistes poc abans que Franco inaugurés el monument feixista del riu, i l’actuació dels mossos d’esquadra aquest dissabte, quan davant la possibilitat que un conseller fos escridassat van espentar diverses persones i van detindre amb excessiva violència dues persones.
2. L’actuació dels mossos d’esquadra: una de les portaveus ha destacat que dissabte “ens volíem manifestar contra la política de retallades del govern Mas, un govern que diu no tenir diners per a serveis socials però sí que té per fer un desplegament desproporcionat de mossos d’esquadra”. Sempre que ve un càrrec del govern hi ha una mobilització de mossos d’esquadra innecessària, “voldríem saber quin va ser el cost d’aquest desplegament injustificable”. I “volem denunciar l’actitud poc professional dels mossos d’esquadra que van provocar el problema en lloc de resoldre’l, una polícia al servei del poble hauria de previndre els problemes i no generar-los.” A més l’actuació va fer un ús violent, desproporcionat i innecessari de la força. Per un poble que vol la llibertat, aquests exemples innecessaris d’abús d’autoritat no són precisament una bona carta de presentació.
3. Explicar els fets: algunes persones van entrar dins i fora no es va deixar entrar algunes persones amb l’excusa que no tenien invitació (tot i que molta gent va entrar sense tindre’n). Quan aquestes persones, a la porta del museu, van exigir la presència d’un representant polític que expliqués el motiu d’aquesta discriminació, els mossos van començar a espentar la gent fent-la fora de la porta i de la vorera. Les persones van començar a exigir un tracte respectuós i continuaven reclamant la presència d’algun polític que donés la cara. Fou en aquest moment on els mossos van detindre a Dennís utilitzant la força de manera desproporcionada, i el mes greu, gratuïtament perquè no hi havia cap perill, cap consigna de violentar la situació i el nombre de mossos era tres o quatre vegades més gran que el de la gent que reclamava. Detingut Dennís, la gent va reclamar tant per la detenció de Dennís com per la desmesura en l’ús del a força, i fou en aquest moment quan van detindre a Vicenç, de 63 anys d’edat, *tot això de molt males maneres i amb un ús abusiu i innecessari de la força*. En cap moment els assistents van voler entrar per la força al recinte, ni tampoc van oposar resistència a les espentes dels mossos d’esquadra, simplement volíem exercir el nostre dret a manifestar lliurement la nostra opinió.
Des del Col·lectiu contra la repressió de les Terres de l’Ebre seguirem lluitant per construir un món millor i seguirem denunciant la impunitat i prepotència amb la que actuen els mossos d’esquadra a Tortosa i a les Terres de l’Ebre. I aquesta impunitat té uns responsables polítics que ens demostren quin són els valors democràtics del partit que governa Catalunya. I precisament dissabte quan s’inaugurava una exposició sobre els bombardejos feixistes a Tortosa, “l’actuació de la policia es pot definir com a feixista, com l’actuació de la policia d’un règim feixista, amb abús, brutalitat i desproporció”.

 


Comments are closed.