[Reus] Concentració solidària amb les docents de les Illes

Publicat el

Avui a la tarda, vora una vuitantena de persones s’han reunit a la plaça del Mercadal per mostrar la seva solidaritat amb la vaga d’estudiants i docents vigent a les Illes i per dir que no estem disposats a acceptar l’aplicació del TIL, la LOMCE i les retallades que està patint el sistema educatiu.
Tot seguit us reproduïm el manifest que s’ha llegit durant la concentració:
En els darrers anys el Govern de Bauzà ha iniciat una ofensiva contra l’educació pública i de qualitat i ha reduït dràsticament els pressupostos en educació: no s’ha contractat nou professorat i ha augmentant, així, la ràtio d’alumnes per professor, s’han reduït dràsticament les beques per transport i menjador, no s’estan pagant ni substituint correctament les baixes del professorat… I, a més, el Govern ha volgut aplicar de manera autoritària, sense negociar ni buscar el consens de la comunitat educativa, el Decret de Tractament Integrat de Llengües, el TIL. Aquest decret, que han venut dient que permetrà als estudiants sortir de l’escola coneixent perfectament tres llengües diferents sols busca destruir el sistema d’immersió lingüística vigent a les Illes, que comptava amb un suport social majoritari, ja que amplia les hores de castellà i margina les hores de docència en català.
Davant de tot això, els docents i estudiants de secundària de les Illes Balears i Pitiüses duen ja quasi tres setmanes de vaga perquè ja no poden mirar més cap a una altra banda. El que alguns van pronosticar que seria una vaga de quatre que duraria dos dies s’ha acabat convertint en un moviment de lluita i solidaritat que ha arribat a tots els racons de les Illes i a la resta del país.
El Govern espanyolista del PP va començar acusant-los d’irresponsables per no permetre que el curs comencés amb normalitat, d’usar la mainada amb finalitats polítiques… Després ha amenaçat els pares que no duien els infants a l’escola en solidaritat amb els docents de retirar-los la seva custòdia… I, finalment, s’han adonat que aquesta vaga i les seves reivindicacions han traspassat tots els murs de les escoles i s’ha convertit en un crit unànime de la societat, com va quedar palès en la manifestació de diumenge passat. Les mostres d’aquesta solidaritat i lluita, les trobem, també, en la multitud d’actes organitzats arreu de les Illes i dels Països Catalans, en la venda massiva de samarretes solidàries o els més de 200.000 euros recaptats per la caixa de resistència a partir de donacions individuals i desinteressades.
És per tot això, i perquè la seva vaga és la nostra dignitat com a docents, estudiants, mares i pares i país, que ens hem de mostrar dia rere dia solidaris amb ells per tal de fer viable aquesta vaga. I hem de tenir present que la seva lluita també és la nostra, perquè naltros també veiem dia rere dia que les retallades estan destruint el nostre model educatiu allunyant-lo cada cop més del model públic i de qualitat que volem construir entre tots i totes. Cada curs els alumnes s’amunteguen un mica més en classes superpoblades davant de les quals el professorat no pot atendre correctament les demandes individuals de cada alumne, veiem com les beques es redueixen, veiem com el professorat perd retribucions salarials o com les baixes no són correctament substituïdes…
A més, la seva lluita contra el TIL també és la lluita contra la LOMCE, una llei estatal que vol privatitzar i mercantilitzar l’educació, vol donar via lliure a la competitivitat entre els centres, vol destruir la democràcia interna dels centres, i que vol atacar el model d’immersió lingüística vigent als nostres centres i que ha estat àmpliament reconegut i premiat com a model de cohesió social.

Comments are closed.