[València] Un centenar de persones contra Princelàndia

Publicat el

Aquesta vesprada unes setanta persones s’han concentrat, convocades per l’Esquerra Independentista, davant la franquícia de Princelàndia al c/ Juan Llorens de València per mostrar el seu rebuig a aquesta empresa, l’activitat de la qual es basa en oferir tractaments de bellesa, passes de models, maquillatge i manicura per a xiquetes d’entre 5 i 12 anys. La convocatòria ha començat a les 18h amb una cercavila que ha recorregut, des d’Àngel Guimerà, la Gran Via Ferran el Catòlic fins arribar a les portes de l’establiment. Allí s’ha interpretat un xicotet teatre per a menuts i menudes per tal d’oferir una alternativa als models sexistes de socialització d’aquests centres. Una vegada s’ha donat per finalitzada la concentració la Policia Nacional espanyola ha retingut durant 20 minuts dues dones i n’ha identificat un tercer manifestant.

Des de l’Esquerra Independentista volem denunciar que Princelàndia és un un centre d’oci sexista, consumista i individualista que perpetua el model patriarcal opressor, limitant les capacitats i el desenvolupament de les xiquetes. Es fonamenta en el concepte de bellesa ideal i inassolible i en les maneres de comportar-se que ens venen com a femenines, basades en la submissió als homes, als altres i a l’espai privat sota un model patriarcal que nega la llibertat d’escollir i construir alternatives i maneres de ser dones.

Promou uns cànons de salut i bellesa estereotipats on estar prima, ser alta i esvelta, jove i sempre arreglada és sinònim de felicitat, fet que porta moltes dones a obsessionar-se pel seu físic sotmetent-se a operacions estètiques, dietes impossibles o fins i tot a caure en la trampa de malalties com l’anorèxia o la bulímia.

Crea princeses a la cerca del seu príncep blau dins d’un marc on l’única possibilitat passa per l’heterosexualitat; xiquetes i dones que mai arribaran a ser felices ni a sentir-se realitzades per elles mateixa. Aquesta dinàmica alimenta el patriarcat en tant que fomenta relacions de dependència difícils de trencar.

És violència masclista, entenent que aquesta fa referència també al fet de generar xiquetes en sèrie a les quals se’ls nega la possibilitat de triar com ser, amb qui estar i a què aspirar. Una violència molt perillosa en la mesura que fa assumir a les dones que la submissió, el fet d’haver d’agradar sempre als altres, el patiment que comporta la bellesa estereotipada i sobretot irreal, així com la dependència envers l’home, són fets normals i adequats per a elles.

Participa i s’emmarca dins del sistema capitalista, del qual el patriarcat és un dels pilars fonamentals. Un sistema capitalista mai atemptarà contra els milions de beneficis que franquícies com Princelandia li aporten en tant que fomenten el consumisme i, per tant, ho potenciarà (els productes cosmètics, la moda, l’alimentació dietètica, els gimnassos, les operacions estètiques, etc.).

Per tot això, cal dir NO a Princelandia i lluitar fins fer-la desaparèixer. Cal doncs construir i desenvolupar entre totes més propostes alternatives d’educació no sexista basades en el joc lliure i que fomenten la creativitat i la imaginació en les xiquetes. Hem d’enfrontar-nos juntes a Princelandia, teixir les nostres pròpies xarxes contra el patriarcat, entre totes, amb les nostres filles, veïnes, mares o companyes.

Amb totes i per totes fins aconseguir un món lliure amb xiquetes lliures.


Comments are closed.