Crònica de les Primeres Jornades Feministes dels Països Catalans

Publicat el

El passat dissabte 16 de novembre van tenir lloc a Tarragona les primeres Jornades Feministes dels Països Catalans per a dones, lesbianes i trans, organitzades per diversos col·lectius locals feministes. Unes jornades que van nàixer de la necessitat de tenir i compartir un espai de debat amb altres dones feministes. Un espai de debat que finalment va contar amb la participació de més de 200 dones d’arreu del país, superant les expectatives de participació previstes pels col·lectius feministes organitzadors.

Tant la participació conjunta de dones organitzades en diferents col·lectius locals com de dones que no ho estan, va donar l’oportunitat de crear un espai on totes les dones feministes reunides a Tarragona intervinguessin en els debats plantejats i en la creació d’un espai polític feminista.

Durant tot el dia, es va poder parlar i reflexionar sobre els subjectes del feminisme, el projecte feminista dels Països Catalans, els drets sexuals i reproductius de les dones, el mercat laboral i la triple presència, la violència i les agressions, i com vivim el feminisme.

Van ser molts debats i moltes conclusions extretes, però dues idees van esdevenir ben clares per part de les dones allí concentrades. Per una banda, la necessitat de que el feminisme estiga arrelat als pobles, viles i ciutats d’arreu del país, a través d’una coordinació i un treball conjunt per part de tot el moviment feminista a nivell dels Països Catalans. Per altra, la necessitat de donar-li continuïtat a aquest espai de debat per part de totes les dones allà presents a través d’una segona trobada.

Volem destacar també l’alta participació de dones joves, moltes de les quals hi participem també en Arran. Aquesta, però, no és casualitat, sinó que és el resultat de la pressa de consciència per part de totes nosaltres de l’aposta política que vam fer en l’Assemblea Nacional Constituent: Arran és feminista. D’aquesta manera, les joves decidim “empapar-nos” de tota l’experiència acumulada pel moviment feminista, i de tota la que ens pot aportar en el nostre dia a dia, i aportar el nostre granet de sorra en la lluita per la destrucció del sistema patriarcal.
Som feministes, i reivindiquem un model de societat basat en els valors feministes. Els nostres drets com a dones no són sols els drets d’un col·lectiu, sinó que són els drets per a que tota la societat puga viure vertaderament d’una manera igualitària.

Des d’Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista, volem felicitar a les organitzadores de les Jornades per posar en pràctica allò que el moviment feminista venia reclamant des de feia temps: la creació d’un espai propi, on les dones puguem emancipar-nos i començar a treballar pel nostre alliberament.
Una aposta que Arran, a través de les joves organitzades, ajudarà a vertebrar per tal de que el nostre projecte polític deixe de ser un projecte, i esdevinga una realitat: la construcció d’uns Països Catalans independentistes, socialistes i feministes.


Comments are closed.