Osona | El Nadal es viu, no es compra

Publicat el

Cartell de la campanya (clica per ampliar-lo)

El jovent de l’Esquerra Independentista d’Osona vam presentar el divendres 13 de desembre la campanya El Nadal es viu, no es compra!, enfocada generalment a combatre el consumisme i el sexisme que van associats a les festes nadalenques actuals. La campanya tindrà com a actes principals una jornada solidària d’intercanvi i donació de roba, recollida d’aliments i repartiment de caldo de galets popular; i una xerrada-taller sobre les formes del sexisme en espais d’oci i el Nadal.

La jornada solidària, pròpiament el dissabte 21 de desembre, comença un cop després mateix d’haver presentat la campanya i es divideix en tres accions solidàries:
D’una banda, per proposar una alternativa al consumisme i a comprar roba a les multinacionals, del 14 al 20 de desembre es realitza la recollida de roba per a un intercanvi el dissabte 21 al carrer Verdaguer (de les 9 del matí a les 3 de la tarda, durant el mercat).
Cartell específic de la jornada solidària
(clica per ampliar-lo)

Es pot deixar roba a bescanviar per un tiquet per al dia de l’intercanvi als punts especificats al cartell: a la Taverna Social la Nyàmera i a l’Albergueria (la seu de l’Agrupament Escolta i Guia Guillem de Montrodon) i el dimecres 18 al matí, a l’Escola d’Art Superior i Disseny de Vic gràcies a la col·laboració del col·lectiu d’estudiants “Art pel Canvi”. També es podrà intercanviar roba directament a la parada al mercat. La roba que no s’aconsegueixi intercanviar es destinarà a l’Atelier Dr. Trueta i al Casal Claret.

Paral·lelament, impulsem una donació d’aliments, també a partir del 14 de desembre, que té els seus punts de recollida a la Taverna Social La Nyàmera i al Menjador Social El Tupí, entitat solidària a la qual anirà destinada la donació.
El dia 21, a partir de les 12 del migdia a la parada de l’intercanvi, cuinarem una sopa de galets de Nadal i en repartirem gratuïtament.
Finalment, el divendres 27 a les 6 de la tarda realitzarem la xerrada-taller sobre el sexisme en espais d’oci i el Nadal a la Taverna Social la Nyàmera, a càrrec de dues membres del col·lectiu feminista sabadellenc Justa Revolta.
A continuació, el manifest de la campanya de Nadal d’ARRAN Osona:

EL NADAL ES VIU, NO ES COMPRA!

Sembla que el Nadal arriba gradualment, i ja fa dies que se’n poden començar a percebre indicis. Les ciutats van col·locant els llums decoratius, la promoció dels jocs de loteria propis d’aquestes dates ja fa mesos que ha arrencat i la fervor consumista ja es comença a fer palesa als centres comercials i a través del bombardeig publicitari que ens assetja per mitjans diversos. 
Cal tenir en compte, però, que això no és ni ha estat sempre la dinàmica natural de la celebració del Nadal. De fet, els orígens d’aquesta celebració es remunten en els rituals pagans d’algunes societats precristianes que tenien lloc amb l’objectiu de festejar el solstici d’hivern (a l’hemisferi nord de la Terra). 
En aquestes dates es rendia culte als déus solars fins que la tradició cristiana no va canviar-ne el sentit, aplicant-hi la commemoració del naixement de Crist (una data que, tanmateix, no es va fixar fins al segle IV). 

Aleshores, trobem que l’esperit nadalenc tal com avui el coneixem s’ha anat formant a partir d’un conglomerat de tradicions al llarg de la història. Fins que ha assolit un nivell totalment insostenible. 

 
A partir del segle d’XIX, amb l’engendrament de la societat industrial i l’expansió del sistema capitalista, la celebració de Nadal va començar a prendre un component consumista que es tradueix, per exemple, amb la transformació d’una figura religiosa – Sant Nicolau – en l’avui omnipresent Pare Noel, l’aspecte del qual es deu a les campanyes publicitàries de la companyia Coca-Cola. 
A més, la globalització mundial que experimentem amb l’actualitat implica l’extrapolació dels elements que s’han convertit en figures nadalenques distintives del món occidental cap a altres formes d’entendre, concebre o configurar la tradició, emetent així una enculturació pròpia d’un fet imperialista. I no cal anar gaire lluny per veure, com per exemple, l’arribada del Pare Noel a casa nostra pot haver ocultat l’existència d’un costum sorgit a la nostra terra, com és cagar el tió. 
Des d’Arran Osona, considerem, en primer lloc, que l’esperit nadalenc ens l’hem de construir nosaltres mateixes i no ens ha de venir imposat per les campanyes publicitàries de les empreses. D’altra banda, considerem que el consumisme desfermat que es promociona en aquestes dates és totalment intolerable, en tant que exacerba el dany continuat al medi ambient, contribueix a fer més forta l’alienació de la classe treballadora, eixampla les bretxes socials entre aquells qui es poden permetre comprar grans quantitats de regals i aquells qui no, i fomenta una actitud en gran mesura sexista. 
A més a més, totes aquestes condicions es veuen agreujades pel context de crisi global en què vivim: actualment es produeixen, per exemple, una mitjana d’uns 20 desnonaments diaris a Catalunya. 
És per això, que des d’Arran Osona hem decidit dur a terme la campanya El Nadal es viu, no es compra!, a partir de la qual volem defensar un consum responsable, de proximitat i no sexista que ens permeti gaudir de les festes de forma respectuosa i equitativa.
Us convidem, doncs, a assistir a tota la sèrie d’actes que tindran lloc en el marc d’aquesta campanya.
Per un Nadal, popular i sostenible. El Nadal es viu, no es compra!

Comments are closed.