Diada de Mallorca 2013 | celebració moguda i multitud d’actes arreu de l’illa

Publicat el

Tant és ara com abans / perquè això ja ve d’enrere / només hi ha una senyera / dels Països Catalans. Enguany més que mai podem cridar i cantar aquests versos musicats per Biel Majoral atès que la Diada de Mallorca ha estat tot un èxit: estem parlant de la celebració amb més actes de tot tipus arreu de l’illa. Sota el lema “Per Mallorca, pels Països catalans, el jovent rompem les regles per canviar-ho TOT” Arran Mallorca ha organitzat tot un conjunt de diverses activitats sempre des d’un punt de vista juvenil.

Captura de pantalla 2014-01-05 a les 22.06.50Figura 1. Acte organitzat per l’assemblea d’Arran Raiguer en el marc de la Diada.

L’acte central, organitzat conjuntament com Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), fou la manifestació del dilluns 30 de desembre (Figura 2), iniciada al passeig des Born. Prop de 3.000 persones al bloc de l’EIM –entre 4.000 i 5.000 en total-, s’ajuntaren i escridassaren contra les polítiques neoliberals existents portades, de primera mà, pel president Bauzá, i en defensa del nostre dret com a joves i com a poble, entre d’altres. Al llarg de la tarda d’aquest dilluns es recorregueren els carrers Unió, costa de sa Pols, Sant Miquel i Oms, fins arribar a la plaça de Patins, on es desconvocà la marxa. Amb diverses accions es visualitzaren i s’assenyalaren diverses ofensives que patim dia a dia com a mallorquins i mallorquines. Estem parlant, per exemple, de la recent aprovada llei de símbols pel Govern balear que prohibeix i penalitza aquells/es que a partir d’ara vulguem lluir o pengem en vista de tothom qualsevol simbologia rebutjada pel mateix govern, més espanyolista que mai; de la precària situació de les joves en els llocs de feina; de la situació de la dona dins d’un estat patriarcal on la darrera punyalada ha estat la reforma de la llei de l’avortament, fet que suposa un retrocés de poder de decisió de les dones sobre el propi cos, convertint l’estat i l’Església en l’únic òrgan de resolució en cas d’embaràs; de les màfies polítiques i econòmiques que mitjançant l’especulació urbanística se n’enriqueixen, amb macroprojectes com el centre comercial de Ses Fontanelles –darrera zona verda que queda a Ciutat- així com el nou accés i remodelació del Club Nàutic al Molinar.

Captura de pantalla 2014-01-05 a les 22.07.07Figura 2. Bloc de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) a la manifestació del 30 de desmbre.

Per donar un toc més juvenil a la celebració de la Diada, és ja una tradició des de fa uns anys que Arran Mallorca convoqui una manifestació un o dos dies abans. Enguany, el diumenge 29 de desembre s’apostà per recórrer Palma des d’una altra perspectiva: es va canviar d’escenari fent-nos veure en un dels barris obrers més oblidats de Ciutat, ja que es va veure com una manera de descentralitzar la nostra lluita (Figura 3). Així, la marxa s’inicià a la plaça de Pere Garau fins arribar al casc antic. Un centenar de joves foren les participants que cridaren a favor de la independència, del socialisme i del feminisme pel nostre poble. Amb una acció contra els bancs i una penjada de pancarta en cinc idiomes diferents sota el lema “cap persona és il·legal” s’amenitzà el que fou una manifestació combativa, participativa i activa.

Captura de pantalla 2014-01-05 a les 22.01.51Figura 3. Manifestiació juvenil pels carrers de Palma el dia 29 de desmbre.

Pel que fa als actes organitzats per cada una de les assemblees d’Arran Mallorca s’iniciaren el dilluns 23 de desembre amb una taula rodona sobre les perspectives de la Unitat Popular a la nostra illa. Organitzat per Arran Palma i celebrat al Casal Popular Voltor Negre, més d’una cinquantena de persones hi participaren i hi digueren la seva. Abans però, es va fer un mural i es projectaren els vídeos de la Trobada per la Unitat Popular (TUP). Els ponents que hi participaren venien de diversos col·lectius com d’Endavant-OSAN, del Col·lectiu Albaïna, del SEPC i del Manifest contra el desencís.

Quatre dies més tard, divendres 27 de desembre, Arran Raiguer es plantà a Inca per fer una xerrada sobre la història de la Diada de Mallorca amb un historiador i una militant d’Arran. Amb una vintena de joves es continuà la jornada amb un dinar popular i un concert en acústic de Xarxa.  El mateix dia, Arran Mallorca Nord també feu un dinar però aquest fou a Sa Pobla, on hi assistiren prop d’una trentena de persones.

Captura de pantalla 2014-01-05 a les 22.06.08Figura 4. Elevada presència de joves a la manifestació del 30 de desembre.

Així, des d’Arran Mallorca valoram la Diada de Mallorca d’aquest any com una celebració ben moguda i, sobretot, variada pel que fa als actes que s’hi ha dut a terme. Enguany més que mai s’han vist mans de tots costats de l’illa fent feina plegades per reivindicar i no deixar de celebrar una diada mil·lenària, la nostra, la de totes. Perquè així com acabarem el manifest juvenil del 30D del 2013, “amb la il·lusió de tenir tot per fer, i que res és impossible” anirem més enfora que mai, i amb aquesta Diada hem pujat més d’un escaló plegades.

Per Mallorca, pels Països Catalans,
El jovent rompem les regles per canviar-ho tot!

Vídeo de la manifestació juvenil del 29 de desembre:

Vídeo de la taula rodona:


Comments are closed.