Poblenou | Entrevista: “Si tanquen la Flor de Maig hi haurà conseqüències”

Publicat el

Joves d’Arran Poblenou expliquen el procés judicial i la funció de l’Ateneu la Flor de Maig.
23-01-2014 Anna San Clemente

Com definirieu la Flor de Maig?

És un espai d’unitat popular. És fer barri i veure gent contenta.

Des de quan existeix l’espai?

Des de 1896, ha viscut tres segles. És un antic ateneu obrer que van tancar després de la guerra i va passar a la propietat d’una família propera al règim. Després va ser un equipament públic, però el van tancar perquè el lloguer era molt car i l’ajuntament va prioritzar posar la ciutat maca pels turistes abans que invertir en el teixit veïnal. El propietari s’ha estat aprofitant del patrimoni històric del barri durant molts anys, amb el recolzament de l’ajuntament. No es pot acceptar! Vam ocupar l’espai el 20 d’octubre de 2012. Ara és un casal recuperat pels veïns de Poblenou i s’hi realitzen moltes activitats.

Quines activitats s’hi fan?

Alguns projectes són fixes i altres més temporal. Hi ha aula d’estudi, hort urbà, punt de coordinació de cooperatives de consum, un menjador, tallers juvenils i infantils, intercanvi i recollida de roba, un punt de suport i assessorament de desnonaments i un punt d’informació laboral.

1524670_750363234993565_1055728911_n-300x223

Què aporta al barri?

És un lloc perquè totes aquestes activitats es puguin realitzar. Permet fer reunions, dóna coneixença entre els veïns i oci alternatiu al barri. És un espai de lluita en sí mateix perquè al estar ocupat i autogestionat ofereix la possibilitat de veure un model d’organització diferent, no vinculat al consum.

Qui hi participa?

Molts col·lectius com l’Assemblea Social de Poblenou, l’Assemblea Solidària contra

Desallotjaments, l’assemblea juvenil Arran Poblenou, la Cooperativa Recuperem, els Vermutets -fan vermuts els diumenges-, el col·lectiu de joves La Toma, hi assaja la Banda Patilla, la coral i un grup de teatre. També hi ha la cooperativa de ping-pong Pala Perduda, sota les inicials CPPPP, organitzen un torneig que es diu Ho Chi Minh. Però a banda de les entitats hi passa molta gent per aquí.

1604903_750360718327150_536718126_n-300x224

Quanta gent?

Va variant, però en total més de 100 persones, inclús potser més de 150.

Com està la situació actualment?

Tenim el tercer judici el dia 30 d’aquest mes. Ara estem en la via civil, el judici arbitra i qui té la propietat s’ho queda. Vam guanyar el primer judici per la via penal, on jutjaven si les persones que havien identificat eren culpables. El segon judici va ser anul·lat. Estem fent una campanya que genera discurs per fer participar a la gent del barri de tota la problemàtica. Volem que la gent s’involucri i no tanquin l’ateneu per sempre.

Quina relació hi ha amb l’ajuntament?

Vol quedar bé, es mostra proper a negociar i comprar o expropiar l’espai per fer-ne ús públic, però no ha passat de les paraules en totes les reunions que hem tingut. Tenim una última reunió amb l’ajuntament el 28 a la tarda, dos dies abans del judici.

Quines expectatives teniu de cara al judici?

Que la mobilització popular aturi el judici seria ideal. A l’hora de la veritat, pot ser que perdem o que es prolongui a una altra data, però és impossible guanyar un judici civil en què no tens la propietat del espai.

Si tanquen l’espai…

Hi haurà conseqüències, deixaran als veïns de Poblenou sense un punt important pel barri. Si podem, tornarem a entrar. No permetrem que ens treguin la Flor de Maig.


Comments are closed.