Alacantí | Massiva mobilització en defensa dels llocs de treball a Coca Cola

Publicat el

Una massiva mobilització ha recorregut aquest dissabte 1 de febrer el trajecte entre la planta de Coca a la carretera d’Ocaña i la plaça de la Muntanyeta, al centre d’Alacant on es troba la Subdelegació del Govern. Al llarg de tota la setmana les treballadores han estat concentrant-se a les portes de la factoria, i iniciaran una Vaga Indefinida el 3 de febrer en defensa dels 111 llocs de treball eliminats per la multinacional. Unes 500 persones han iniciat la marxa a les 10:00 del matí des de la planta, travessant el polígon industrial, i entrant a la ciutat pels barris populars de Ciutat d’Asís i la Florida. En aquells moments i fins l’arribada al centre, tres hores després, la marxa ja havia superat les 3000 persones.

L’Esquerra Independentista ha participat en aquesta nova mobilització obrera, amb una pancarta pròpia on es podia llegir “Capitalisme és crisi, construïm la Unitat Popular”; les militants d’Endavant, Arran i Sepc no han parat de cridar consignes en defensa dels llocs de treball com ara “El treball no està en venda, el treball es defensa”, “Ni EROs ni atur ni precarietat, empreses en lluita, solidaritat!” o “Contra els EROs i l’atur, només lluitant tenim futur”. Altres organitzacions de classe com ara el PCPE-CJC i els CUO han participat en la mobilització, configurant un bloc anticapitalista més necessari que mai i contraposant amb un discurs de classe els intents de l’oligarquia per desviar l’agudització de la confrontació obrera. No debades els responsables de la Reforma Laboral, PP, Psoe i UPyD, han aprovat una retòrica moció al Ple de l’Ajuntament d’Alacant en defensa dels llocs de treball a la Coca Cola, i fins i tot la patronal alacantina Coepa ha incidit en la necessitat de que les empreses actuen amb responsabilitat social.

Al llarg d’aquest mes de gener hem sabut que la multinacional Coca-Cola pretén aprovar un Expedient de Regulació d’Ocupació sobre les seues treballadores. Segons aquest ERO, el 30% de la plantilla es veurà afectada: s’expulsarà de la seua feina 750 treballadores, altres 500 seran recol·locades i tancaran 4 plantes.

Als Països Catalans, Coca-Cola pretén tancar les plantes de Mallorca, on acomiadarà 64 treballadores, i Alacant, on 111 perdran la feina. També a la planta de València 87 treballadores es veuran afectades per l’ERO. Des de l’Esquerra Independentista del Sud volem solidaritzar-nos amb les treballadores en lluita i incorporar-nos a la defensa activa dels seus llocs de treball.

Una vegada més, les treballadores som les principals damnificades en l’ofensiva del capital per continuar incrementant els seus magnífics beneficis, obtinguts gràcies a l’esforç, la suor, la salut i el temps, quan no la vida, de la classe obrera. La multinacional Coca-Cola obté a l’estat espanyol uns beneficis anuals de 900 milions d’euros i, insatisfeta d’aquests dividends, desitja augmentar-los reduint la seua plantilla i explotant i atemorint els que mantindrà en miserable nòmina.

Sota els eufemismes de la “millora organitzativa” o la “reestructuració operativa” s’amaguen les velles pràctiques del capitalisme: despossessió i misèria per a les treballadores, grans guanys i luxe per als empresaris. Mentre pregona als quatre vents que la crisi ha finalitzat, que arriben temps de recuperació, l’oligarquia continua oferint a la classe obrera la mateixa medecina de sempre: o atur o condicions laborals miserables. O dignitat o esclavisme.

Les experiències de la Vaga Indefinida de les treballadores de Panrico de Santa Perpètua de Mogoda, de la Vaga Indefinida dels docents a les Illes Balears i Pitiüses, de la Vaga del Transport a l’Alacantí o la recent Vaga a la neteja viària a Alacant ens demostren que la unitat de classe, la lluita decidida, la mobilització permanent i la fermesa en la defensa dels llocs de treball són el camí per a plantar cara a les contínues agressions del capital.

La unitat d’acció de totes les plantes de la Coca-Cola i l’extensió de la Vaga Indefinida a totes elles a partir del 3 de febrer és, en aquest sentit, clau per a que la defensa dels llocs de treball siga exitosa; aquest no és un problema que afecta a unes poques plantes o a uns treballadors en concret, no és un atac parcial sinó general a totes les treballadores de Coca-Cola i a la classe obrera. I com a tal hem de respondre.


Comments are closed.