Camp de Túria | Comunicat de rebuig davant el tancament d’onze unitat de Valencià al Camp de Túria

Publicat el

Ahir de matí, Escola Valenciana denunciava, arran de la publicació al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), la ferma voluntat del govern valencià de suprimir 155 unitats escolars per al proper curs 2014-2015 (72 unitats en valencià i 83 unitats més en centres amb doble línia valencià-castellà, on caldria determinar quina de les dues línies es perd). Amb tot, es veurien afectades un total de 136 escoles públiques arreu del País Valencià.

Pel que fa a la nostra comarca, les unitats afectades es corresponen amb: 1 línia en valencià (infantil) del CEIP Lluís Vives de Benaguasil; 1 doble línia (infantil) del CEIP Camp de Túria de Bétera; 2 línies en valencià (infantil) del CEIP El Campés de la Pobla de Vallbona; 2 dobles línies (infantil) del CEIP Lluís Vives de la Pobla de Vallbona; 1 línia en valencià (infantil) del CEIP Sant Vicent Ferrer de Llíria; 1 doble línia (infantil) del CEIP Emilio Lluch de Nàquera; 1 línia en valencià (primària) del CEIP Eres Altes de Riba-Roja; 1 doble línia (infantil) del CEIP Horta Major de Vilamarxant; i 1 doble línia (infantil) del CRA Alt Carraixet d’Olocau/Gàtova.

Cal tindre en compte que aquest gravíssim fet s’emmarca dins d’un context de continus atacs a la nostra llengua arreu dels Països Catalans. A les Illes Balears i Pitiüses trobem la deriva que porta l’executiu catalanòfob de Bauzà amb el Decret TIL, amb l’anul·lació del català com a requisit per entrar en l’Administració pública, la castellanització dels topònims o l’impuls del baléà menyspreant i limitant l’esfera d’acció del català. A la Franja han intentat que esperpèntiques sigles substitueixen el mateix nom de la nostra llengua. Al Principat, diferents sentències en pro de “la llibertat de llengua” han afectat a la realitat social i cultural més propera de cada barri i de cada poble.

Al País Valencià la situació no és més esperançadora. Si per aquest curs ja eren 14.000 les famílies que no han pogut matricular els seus fills i filles en valencià, ara cal afegir la supressió d’aquestes 155 unitats, la qual cosa suposa un atac històric i sense precedents als programes d’ensenyament en valencià que han estat funcionant durant els últims 30 anys. Però l’historial d’atacs a la nostra llengua és molt més llarg i hem de lamentar, també, el tancament de RTVV, el tall de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià i el recent revifament, per part del Partit Popular, del seccionisme lingüístic contra tot tipus de dictàmens científics i, fins i tot, judicials.

Davant aquesta situació, des d’Arran Camp de Túria i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans condemnem els continus atacs a l’educació i a la nostra llengua i emplacem a la societat, i a la comunitat educativa en especial, a demostrar que no anem a fer un pas enrere davant d’aquells que pretenen fer desaparèixer el valencià del nostre dia a dia, dels nostres barris i dels nostres pobles. Les joves i l’estudiantat defensem i defensarem l’escola pública, de qualitat i en català per davant de tota bota, de tota ingerència i de tota ignorància.

Per l’escola pública,
pel nostre valencià,
pel català de totes,
ni un pas enrere!

Llíria, 21 de febrer de 2014
Arran Camp de Túria
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans


Comments are closed.