Crònica | 8 de març de 2014: Joves, lliures, feministes i desobedients!

Publicat el

La lluita feminista ha estat, durant les darreres setmanes, la protagonista incondicional de l’activitat política de les assemblees d’Arran. Els actes, accions i mobilitzacions organitzades entorn el “febrer lila” van deixar el mes passat imatges dignes de ser recordades. S’ha posat sobradament de manifest que el conflicte amb la dreta ultraconservadora i l’Església a favor del dret a les dones a decidir sobre els seus cossos és ben viu als carrers dels Països Catalans.

Els primers dies de març mantenim la tendència. El passat cap de setmana, amb la commemoració del dia de les dones treballadores, n’és la prova definitiva. Llegiu a continuació un resum del que han donat de si –i donarà encara– el 8 de març d’enguany.

Escalfant els motors per la diada: dues joves s’encadenen a la basílica de Santa Maria del Mar

el divendres passat dia 7 de març dos quarts de nou del matí, dues joves militants d’Arran s’enfilaven a la portalada de la basílica de Sant Maria del Mar al barri del Born de Barcelona. Encadenades i amb màscares blanques que els tapaven la cara, desplegaven una pancarta amb el lema “Els nostres cossos, els nostres drets: joves lliures, feministes i desobedients!”. L’acció de protesta s’emmarcava entorn la diada del 8 de març, dia de les dones treballadores i pretenia denunciar el paper de l’Església com a principal instigadora de la contrareforma de la llei de l’avortament del PP, que constitueix el darrer i més greu atac contra els drets de les dones a decidir sobre els seus propis cossos.

Dues activistes d'Arran s'han encadenat a Santa Maria del Mar per protestar contra la llei de l'avortamentFigura 1. Dues joves feministes d’Arran s’encadenen a la basílica de Santa Maria del Mar.

L’acció de protesta s’allargaria més de tres hores, durant les quals es van concentrar desenes de joves per donar suport a les companyes encadenades. També es va llegir un manifest que reivindicava la lluita i la desobediència feministes i encoratjava el jovent dels Països Catalans a sumar-se a les mobilitzacions convocades arreu del país el dia següent. L’acció va comptar amb la mirada atenta de turistes, així com d’una bona pila de periodistes de diversos mitjans de comunicació que anaven arribant per cobrir la informació. Cotxes patrulla del cos polític de policia dels Mossos d’Esquadra també van fer acte de presència. Cap a un quart de dues, les activistes baixaven amb l’ajut d’una escala i d’algunes companyes sense ser identificades pels agents.

La protesta va ser un dels temes del dia a les xarxes socials i aviat apareixia a les edicions digitals de tots els diaris. Fins i tot alguns mitjans estrangers se’n van fer ressò. Podeu consultar-ho fent clic aquí.

Set manifestacions nacionals i molt més…

L’Esquerra Independentista va marxar darrere del lema “Dones lliures, feministes i desobedients per canviar-ho tot!” en fins a set mobilitzacions nacionals arreu dels Països Catalans. Concretament, les manifestacions van tenir lloc a Palma, Girona, Lleida, Tarragona, Alacant, València i Barcelona.

1836789_1412300649027695_2114430422_oFigura 2. Pintades a l’aparador d’una botiga de roba durant la manifestació de Barcelona.

Més enllà de les convocatòries nacionals, diverses assemblees d’Arran van participar d’altres mobilitzacions i actes organitzats en l’àmbit local. És el cas de les manifestacions de la Seu d’Urgell, Vic, Manresa o Blanes; així com de la marxa de torxes organitzada a Gramenet de Besòs la nit del divendres. A Sort i Vilafranca del Penedès es van celebrar concentracions. A Badalona, també convocaven una concentració, però en aquest de forma prèvia a la manifestació unitària de Barcelona. En la mateixa línia a Terrassa, Sant Cugat i Sabadell es convocava a la gent una hora abans de la manifestació de la tarda. En el cas de Sant Cugat, hi va tenir lloc una cercavila organitzat per l’Assemblea de Drets Socials de la ciutat que va recórrer el centre fins l’estació. Al barri de Les Corts de Barcelona comencaven la jornada ben d’hora al matí amb xocolatada, taller i xerrada. Al Camp de Túria organitzaven una marxa per les Rodanes.


A Manlleu, Igualada, Berga i Figueres diverses joves d’Arran sorprenien els vianant amb performances feministes i contra la contrareforma de la llei de l’avortament. En el darrer cas, l’actuació va anar seguida de l’elaboració d’un mural i la celebració d’un acte polític. A Torredembarra, el matí de dissabte ‘Església Cristiana Bíblica Baptista apareixia tota tacada de pintura lila. De forma similar es llevaven les parets de la residència de la família Montserrat de Sant Sadurní, d’on són Dolors Montserrat Culleré, diputada del PP al Parlament de Catalunya; i Dolors Montserrat Montserrat, diputada del PP al Congrés de Diputats.

1899571_667475059980794_1291887498_oFigura 3. Acció en una església a Torredembarra.

Lluny de donar-lo per conclosa, la diada del 8 de març s’estendrà al llarg de tot el mes amb una pila d’actes organitzats per les assemblees d’Arran. És el cas de Sant Cugat, del Fort Pienc, Mataró, Sant Andreu, entre d’altres. Tots aquests actes completaran el cartell de tallers, xerrades, debats, taules rodones, etc. organitzats els últims dies al voltant de la diada.


Comments are closed.