Pobles rebels contra l’imperi! ARRAN davant l’actual situació a Kobanê

Publicat el

 

El passat 15 de setembre la organització terrorista islamista Estat Islàmic d’Iraq i el Llevant (EIIL) començà un setge salvatge a la ciutat de Kobanê. Aquesta ciutat al nord del Kurdistan sirià, a tocar de la frontera entre l’Estat Sirià i el turc, fou un dels tres cantons de Rojava (el Kurdistan occidental) que en juliol de 2012, durant la Guerra Civil Siriana, iniciaren una revolta contra el govern sirià i l’oposició finançada per l’imperialisme que els ha portat cap a l’autogovern kurd a la zona.

Aquesta revolta vingué de la mà del PYD (Partit de la Unió Democràtica) principal partit kurd al Kurdistan Sirià que és ideològicament afí i està agermanat amb el PKK (Partit dels Treballadors del Kurdistan), que actua al Kurdistan turc. Als tres cantons controlats pel PYD s’hi engegà un sistema polític basat en el confederalisme democràtic, amb pràctiques municipalistes de base i amb espais d’autoorganització per al jovent i les dones i amb una important diversitat ètnica. Per a defensar-se dels atacs de les forces reaccionàries tant del règim sirià com de l’oposició s’hi crearen les YPG (Unitats de Protecció Popular) i les YPJ, formades únicament per dones, que exemplifiquen molt bé els assoliments socials del moviment feminista kurd.

Aquesta situació convertí immediatament al poble kurd en un dels objectius principals de l’islamisme polític, i en especial de l’EIIL. Aquesta organització prové directament de l’àmplia Al-Qaida, tot i que durant el transcurs de la Guerra Civil Siriana (on en un principi fou recolzat i fins i tot armat i entrenat pels EUA i Turquia) prengué gran importància i arribà a enfrontar-se a la resta de faccions islamistes, cosa que va fer que Al-Qaida se’n desvinculara. A partir del juny d’enguany començà una ofensiva amb la que ha aconseguit controlar gran part de l’est d’Iraq, en el qual ha pres gran quantitat d’armament i vehicles de guerra de les bases de l’exèrcit, amb els quals ara intenta continuar avançant pel nord sirià. En els territoris que dominen hi imposen la llei islàmica i actuen amb total crueltat, assassinant la població no-sunnita i segrestant i violant dones i xiquetes.

Davant les situacions inhumanes que ha provocat l’EIIL durant l’avanç pels estats iraquí i sirià l’OTAN i els organismes internacionals de la “pau” han hagut de reaccionar davant d’aquest monstre que ells mateixos han engendrat i que era se’ls escapa de les mans. Aquesta coalició internacional contra l’EIIL ha estat principalment patrocinada pels EUA, els seus aliats al golf pèrsic i l’OTAN, amb la notable excepció de Turquia, que no ha fet cap posicionament clar per la defensa de Kobanê ni contra l’EIIL, per por a un possible contagi de la revolució kurda de Rojava al Kurdistan turc, ja que les bases ideològiques del sistema de Rojava són les que fa anys està defensant el PKK contra l’Estat turc, que continua mantenint una postura criminal contra ells. Açò ha portat al govern turc a negar-se a obrir un corredor humanitari per abastir Kobanê i a no permetre l’asil de les exiliades kurdes afectades per la guerra. Tot i això la coalició no actuà fins dotze dies després del començament del setge i ho va fer amb atacs aeris més destinats a fer un rentat de cara davant la premsa que a combatre l’EIIL, i posteriorment també entregant armes a les peixmerga, les forces armades del govern autònom del Kurdistan iraquià, fidels aliats de Turquia, que en aquesta ocasió ha col·laborat permetent el pas a les peixmerga tot i que amb reticiències.

Ara mateix les kurdes a Kobanê porten assetjades quasi un mes i mig, en unes condicions en teoria molt desfavorables, amb inferioritat armamentística i numèrica contra un exèrcit entrenat i amb armament i sistemes de defensa i transport molt superiors. Tot i aquestes condicions teòricament adverses, en la pràctica les YPG i les YPJ continuen fent retrocedir l’EIIL en una heroica mostra de resistència i valentia.

Davant d’aquesta situació des d’ARRAN ens sumem a la crida internacional de solidaritat amb la resistència de Kobanê d’aquest 1 de novembre i volem manifestar el nostre total suport a les YPG i YPJ i, en genral, a la lluita del poble kurd pel seu complet alliberament. Així mateix condemnem l’actitud del bloc imperialista occidental, que porta anys finançant l’islamisme per a aconseguir els seus interessos geostratègics a l’Orient Mitjà i que ha provocat aquesta massacre. En especial a l’estat feixista turc, que porta anys duent a terme una lluita i una repressió massives contra el poble kurd i que ara es nega a proporcionar un mínim d’ajuda humanitària a Kobanê.

Contra l’EIIL, per Kobanê, per la llibertat de tots els pobles!

Pobles rebels contra l’imperi!
Bijî Kurdistan! Kobanê vencerà!


Comments are closed.