25 de novembre | El masclisme mata! Contra totes les violències del patriarcat: les joves diem PROU!

Publicat el

El jovent dels Països Catalans reivindiquem un any més la importància d’una jornada de lluita com és la del 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere. La violència, en totes i cadascuna de les seves formes, és una de les més crues manifestacions d’un sistema miserable de dominació, el patriarcat, que ens sotmet a les dones en cadascun dels àmbits de les nostres vides.

El masclisme mata. Les des dades ho posen de manifest: 22 víctimes de la violència masclista han estat assassinades als Països Catalans aquest any 2014. L’agressió física i l’assassinat, però, són tan sols l’expressió més brutal d’una problemàtica estructural de dimensions colossals que troba el seu origen en el sistema patriarcal. La violència de gènere és present arreu: a casa, a la feina, a l’escola, a l’assemblea, a les institucions i als mitjans de comunicació. De forma més o menys visible, les dones vivim permanentment sotmeses a la violència patriarcal.

Quan parlem de mirades, control, menyspreu o infravaloració, estem parlant de violència contra les dones. Quan denunciem la feminització de la pobresa, el masclisme institucional, les retallades en sanitat, educació i dependència i la divisió sexual del treball, protestem en definitiva contra la violència que exerceix el patriarcat – en estreta aliança amb el capitalisme – com a mecanisme de control sobre els nostres cossos i les nostre vides.

 Les joves trenquem amb totes les violències per una societat lliure de patriarcat. La violència patriarcal és encara molt present entre la població jove. Aquesta s’expressa de forma més o menys subtil i convé fer-la visible per denunciar-la i poder-la combatre convenientment. El control, la gelosia, la limitació i el xantatge són formes de violència sovint acceptades amb normalitat que cal suprimir per poder viure amb llibertat les nostres relacions.

Són violència també els estereotips que imposa el món de la moda. La pressió estètica opera com a mecanisme de control sobre els nostres cossos i ens sotmet a situacions d’angoixa i pèrdua d’autoestima que massa sovint es tradueixen en trastorns psicològics i alimentaris. Hi ha violència també en les permanents limitacions que ens neguen el control sobre la sexualitat i la maternitat. Apostem, en aquest sentit, per una educació sexual I afectiva dins i fora dels nostres centres educatius que ens permeti tallar d’arrel cadascun d’aquests elements.

Combatem el capitalisme i el patriarcat com les dues cara d’una mateixa moneda. La lluita contra el patriarcat, en el camí de la construcció d’una societat feminista, ha de ser situada com una prioritat per a les classes treballadores en la seva tasca de transformació integral de la societat. Cada batalla lliurada als carrers per part de les joves dels Països Catalans contra els estats que ens subjuguen, contra el capitalisme i les seves institucions, cal situar-la necessàriament en el pla de la lluita feminista. Només així podrem garantir la construcció d’una nova societat lliure de tota forma d’opressió, explotació i dominació.

Combatre el patriarcat per acabar amb totes les seves expressions violentes és avui d’inqüestionable urgència per a totes les dones que hem decidit subvertir d’una vegada per totes la situació que vivim. Per fer-ho, les joves ens organitzem i ens dotem de la nostra millor arma: la lluita feminista. Una lluita que a dia d’avui és una realitat creixent i imparable. Per tot això, encoratgem les joves d’arreu dels Països Catalans a sumar-se un any més a les mobilitzacions previstes per al proper 25 de novembre. Prenem consciència, prenem un any més el carrers i desafiem el patriarcat per deixar ben clar que qualsevol agressió contra nosaltres, les dones, serà resposta de forma contundent i col·lectiva.

El masclisme mata.
Contra totes les violències del patriarcat: les joves diem prou!


Comments are closed.