1 de desembre | Contra la SIDA, Les joves follem segures!

Publicat el

El jovent dels Països Catalans recordem un any més el dia 1 de desembre, dia mundial del la lluita contra la SIDA, que ens resta encara un llarg camí per recórrer en el combat contra l’epidèmia del VIH. Trenta milions de persones han perdut la vida infectades per la SIDA des de la identificació del virus. La infecció i mort per VIH es viu com una realitat quotidiana habitual en aquelles àrees del món on també hi regnen la misèria i la fam. Allà on el descobriment de nous medicaments han fet de la SIDA una síndrome crònica, els prejudicis i l’estigma de la serofòbia segueixen sotmetent i marginant les persones infectades.

Educació sexual integral: contra la SIDA i per unes relacions lliures. Les joves reivindiquem el dret al coneixement de la nostra salut i la nostra sexualitat com un dret universal inalienable i indispensable. L’educació és el mecanisme de prevenció més efectiu per garantir unes relacions sexuals sanes i és alhora l’arma més potent per poder gaudir de la nostra sexualitat amb absoluta llibertat. Cal combatre la moral catòlica i patriarcal, que converteix en un tabú tot allò que envolta el sexe perquè ens limita sistemàticament l’accés a informació sobre pràctiques sexuals segures i ens aboca a pràctiques de risc nefastes. Hem de superar també l’heteronormativitat imperant, que opera com a mecanisme de control sobre les nostres sexualitats. Perquè és l’estigma i la marginació de totes les pràctiques no-normatives el veritable factor de risc, i en cap cas les pràctiques en si mateixes. A les escoles, als instituts, arreu, mantinguem viva la batalla per una educació lliure de tabús, prejudicis i homofòbia.

Combatem la ignorància: serofòbia és homofòbia. Els notables avenços de la comunitat científica han permès que en una part del món les persones infectades puguin conviure de forma crònica amb la SIDA. Queda, però, molt feina per fer en l’enderrocament dels prejudicis i la normalització de la situació de les persones seropositives. La serofòbia constitueix una forma més de l’homofòbia encara molt present a la nostra societat. Per eradicar el VIH, cal primer acabar amb tota forma d’estigma, especialment el que dirigeixen les institucions vers el col·lectiu LGTBI, les pràctiques del qual s’identifiquen repetidament com a causa de transmissió del virus.

Les polítiques de retallades i reformes són un fre en la lluita contra la SIDA. Les retallades en sanitat per part de les nostres administracions estatals i autonòmiques són responsables directes del fet que en els darrers anys no s’observi un decreixement en el nombre de contagis.  S’ha demostrat que retallar en polítiques de prevenció, d’atenció a les persones seropositives i de conscienciació contra la discriminació es tradueix en un augment dels casos, en un empitjorament de la qualitat de vida de les persones seropositives i en un augment de  l’estigma a nivell social. Això es posa de manifest de forma especial en col·lectius que ja de per si són víctimes d’una forta discriminació i desigualtat, com per exemple el de les persones migrades. Cal fer responsables les nostres administracions i exigir polítiques actives en conscienciació, prevenció i atenció accessibles al 100% de la nostra població.

Avui, des d’ARRAN prenem un posicionament ferm contra el VIH-SIDA i ho fem des del compromís inequívoc de seguir lluitant contra qualsevol tipus de discriminació. Pel foment d’una educació integral sobre sexualitat i salut sense tabús i prejudicis. Per la construcció d’unes sexualitats lliures, plaents i segures. Incidim a l’arrel de les nostres consciències per poder estimar qui vulguem, com vulguem i per poder-nos-hi relacionar de forma totalment segura. Combatem la serofòbia de les institucions i aturem les retallades que atempten contra els nostres drets i les nostres vides. Eradiquem la pobresa i la desigualtat per acabar amb la SIDA i la misèria a cada racó del planeta.

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 30 de novembre de 2014

 


Comments are closed.