#EnATuyaMan | Solidaritat amb el Poble Treballador Aragonés en la seua diada nacional

Publicat el

 

Hui, 20 de desembre, Aragó celebra el dia dels drets i les llibertats nacionals del seu poble. Junt amb altres dates com el 29 de juny o el 23 d’abril, aquesta data es presa per l’esquerra independentista aragonesa com la diada nacional del poble aragonés, tot i que des de fa uns anys vénen potenciant aquesta com la diada més important. Hui es commemora l’execució ara fa més de 400 anys del darrer Justícia d’Aragó, cosa que representa el començament de l’opressió espanyola sobre el poble aragonés.

Hui dia ens trobem davant d’una nova ofensiva recentralitzadora per part de l’Estat Espanyol, que en el pla lingüístic condemna l’aragonés a la desaparició, sent totalment abandonat per les diverses administracions, cosa que el condemna a restar apartat de l’educació formal, on ni tan sols s’ofereix a la immensa majoria dels centres educatius l’assignatura de Llengua Aragonesa. A banda, l’aragonés ni tan sols apareix a la televisió autonòmica i quan ho fa hi és ridiculitzat i mai tractat com a llengua diferenciada i digna, tot açò genera una situació de retrocés brutal de la llengua quedant principalment relegada a les zones rurals de les comarques del nord d’Aragó.

A més, aquesta ofensiva espanyolista es fa visible també en la penosa situació que viuen moltes comarques aragoneses, on l’abandonament de la mineria o l’agricultura degut a la falta d’inversió pública i les condicions de treball ha provocat que aquestes comarques queden pràcticament deshabitades, provocant l’emigració forçosa de moltes aragoneses a la ciutat. Però no sol això, les polítiques dels governs espanyol i aragonés afecten també Aragó en forma d’agressions al territori, en especial a les aigües aragoneses, com és el cas de l’embassament de Yesa o del riu Bergantes.

Davant d’aquesta situació, des d’ARRAN volem enviar una salutació internacionalista al Poble Treballador Aragonés així com també a Purna, la nostra organització juvenil de referència a Aragó i que lluita per l’alliberament social, nacional i de gènere del seu poble.

Entalto Aragón libre, socialista y feminista!
Si no ens deixeu somiar, serem el vostre pitjor malson!

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Als Països Catalans, 20 de desembre de 2014

 

Campanya Purna


Comments are closed.