#ResistènciaMovistar | L’Esquerra Independentista en suport a la Resistència Movistar

Publicat el

La vaga dels tècnics de Telefònica-Movistar és la vaga de la classe treballadora

Telefònica-Movistar és un exemple paradigmàtic del model econòmic i d’explotació de la classe treballadora. Parlem d’una empresa que té el control d’infraestructures estratègiques i bàsiques com són les telecomunicacions. Una empresa multinacional presentada com model d’èxit empresarial, part de la #MarcaEspaña i líder en polítiques d’amenaça de la neutralitat de la xarxa.

Telefònica-Movistar també resumeix la política econòmica i laboral del capital financer. Controlada per la gran banca -com ara BBVA- i comptant amb una plantilla força sindicada i força combativa, l’estratègia d’obtenció de beneficis milionaris i d’extensió internacional ha passat per:

• Fragmentar l’empresa per poder justificar acomiadaments col·lectius, tot i què el Grup Telefònica mai ha deixat de repartir beneficis. Des de la seva privatització, la Companyia ha destruït vora de 50.000 llocs de treball directes, i en l’actualitat, però, té una plantilla indirecta (treballadors de subcontrates, autonòms etc,) que supera de llarg els 100.000 treballadores i treballadors, amb condicions i nivells de precarietat mai vistos amb fins tres i quatre nivells de subcontractació.

• Congelació de la contractació de qualitat a l’empresa matriu, destruint llocs de treball amb drets i salaris guanyats a cop de lluita durant dècades.

• Subcontractació desfermada i imposició unilateral de condicions d’esclavatge a treballadors que cobreixen serveis essencials per l’empresa: instal·lacions, averies… En una constel·lació de contractes i falsos autònoms sotmesos sota el jou del contracte bucle, que imposa el treball a preu fet.

Desprès d’anys de patiment i aïllament, de conflictes aïllats, els tècnics de Telefònica s’han aixecat. I la seva revolta és estratègicament clau: per demostrar que fins i tot en la precarietat extrema, es pot lluitar. I que la lluita paga la pena.

L’abast, el seguiment i la combatitivitat d’aquesta vaga indefinida ens interpel·la a molts nivells ja què una victòria -per parcial que sigui- pot implicar un canvi de la correlació de forces davant els plans d’abaratiment inhumà de la mà d’obra de totes les reformes laborals emanades del govern sota els dictats de la troika. Per això, és la vaga del poble.

Però també és la vaga del estudiants: Telefònica-Movistar no només explota treballadors subcontractats, també és una de les empreses beneficiàries i promotores de la mercantilització de la universitat i de conversió dels estudiants en carn de pràctiques en empresa barata. Telefònica-Movistar omple els seus anuncis comercials de jovent universitari i dinàmic, alhora que inaugura càtedres Movistar a les universitats públiques sota l’empara de convenis no públics i implanta la doble escala salarial per a les persones graduades, a les que paga menys del que reconeix a les persones amb una llicenciatura.

I la del jovent: Telefònica-Movistar drena la vida de molts treballadors i treballadores set dies a la setmana; fa negoci a costa d’un jovent al temps que col·labora i dóna empenta a lleis que elititzen el dret a l’ensenyament superior i que exigeixen a milers d’estudiants pràctiques en empresa, obligatòries, avaluables i, a sobre, sense cap salari garantit, ni per descomptat, cap dret.

I també es la vaga de les dones treballadores. La política de segmentació de Telefònica ha segregat per gènere el sector de les telecomunicacions: una fortíssima feminitització del telemàrqueting i de les telefonistes; una fortíssima masculinització dels tècnics, instal·ladors …Una segmentació que afecta i aprofundeix en l’escletxa salarial entre homes i dones de la classe treballadora.

Per què si els tècnics de les contractes guanyen aquesta difícil batalla, guanyarem totes. Per això les organitzacions de l’Esquerra Independentista recolzem i farem tot el possible per ajudar als i a les vaguistes a guanyar aquesta batalla i per exigir:

• La nacionalització de Telefònica-Movistar, per unes telecomunicacions al servei del poble.
• L’absorció de les contractes i autònoms que ho desitgin a l’empresa matriu.
• Contra la doble escala salarial entre graduats i llicenciats.
• Contra la segregació sexual del mercat de treball.

Per la unitat d’acció de la classe treballadora. La lluita ens dóna el que el poder ens pren.

Maig de 2015

ARRAN, Alerta Solidària, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant (OSAN), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).


Comments are closed.