Gavà | ARRAN davant un nou cas d’assassinats per violència masclista

Publicat el

Ahir al vespre, dimecres 5 de juliol, un home de 61 anys va matar la seva companya de 45 anys i els seus dos fills de 7 i 12 anys a la població de Castelldefels, Baix Llobregat. Posteriorment, es va suïcidar. La dona havia trucat en quatre ocasions a la policia local del municipi assegurant que patia maltractaments, tot i que mai va arribar a denunciar al seu agressor, que seguí restant així lliure d’antecedents.

Des d’Arran volem manifestar la nostra més rotunda condemna a aquests assassinats per violència masclista.

Malauradament, aquests casos se sumen al de moltes altres dones que són assassinades pels seus agressors. Concretament, durant el 2014 es va comptabilitzar la tràgica xifra de 26 dones assassinades per violència masclista als Països Catalans; una xifra que aquest 2015 ja ha arribat a la desena.  Així doncs, constatem que no es tracta d’un fet aïllat i veiem com la violència de gènere és una de les cares més aberrants d’un sistema que domina i oprimeix, el patriarcat. De manera més o menys evident sempre es manifesta en forma de violència; com ho són també la divisió sexual del treball, els cànons de bellesa o les constants restriccions a l’exercici del dret a decidir sobre els nostres propis cossos.

Dins dels models d’opressió i dominació del patriarcat, també cal fer esment al model de relacions sexo-afectives i relacional basat en la coerció. Un model on la gelosia, la dependència, el control, l’autolimitació, la passivitat i, en darrer terme, les agressions físiques i psíquiques formen part d’una realitat quasi sempre silenciada. En aquest sentit, cal no oblidar que la majoria d’agressions masclistes resten silenciades precisament pel control que aquest sistema de valors ens imposa; així com també que el 70% de les denúncies per violència de gènere queden sense cap ordre de protecció als Països Catalans. I encara més lamentable són els centenars de dones que dia a dia pateixen aquestes violències i no tenen oportunitat de denunciar-ho.

El patriarcat sotmet de manera violenta a la meitat de la població, les dones, a través de les seues múltiples cares. Cal acabar d’una per totes amb aquest sistema d’opressió per acabar també amb la xacra que suposen les desenes de dones que són assassinades anualment pels seus agressors. Als Països Catalans i arreu, cal que treballem per construir uns models relacionals allunyats de la dominació, uns models de relació que siguin apoderadors i respectuosos, i cal també que treballem en cadascun dels espais en què vivim: a casa, a la feina, a la universitat i l’escola, als carrers i a tot arreu.

Volem insistir en la necessitat de treballar juntes per combatre totes les formes amb les quals patriarcat ens oprimeix i es retro-alimenta. Així mateix, creiem que l’única manera possible de donar resposta a aquesta violència ha de ser a través de l’apoderament i l’autodefensa de les dones. Perquè només sent dones vertaderament autònomes podrem ser lliures.

Contra les violències del patriarcat. Per unes relacions lliures.

Cap agressió sense resposta. Contra les agressions masclistes: autodefensa feminista!

 

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
A Gavà, 6 d’agost del 2015

 


Comments are closed.