FELIÇ CONSUM I PRÒSPERA MISÈRIA!

Publicat el

Des de l’organització juvenil Arran creiem que cal recordar durant aquestes dates varies qüestions que considerem importants.

En primer lloc, és durant el Nadal que veiem en la seva màxima expressió el model consumista al qual el capitalisme ens evoca. Un model que fomenten els comerços i empreses que, començant amb un mes i mig d’antelació la seva campanya de Nadal, procuren la continuïtat del consum induint a comprar de forma desmesurada. A aquest fet, l’acompanya el malbaratament de recursos en forma de llums de Nadal o pistes de gel per tal d’estimular el consum.

Alhora, aquest consum ve acompanyat de la precarietat laboral a la que ens veiem evocades les joves que busquem feines estacionals en botigues i grans magatzems durant aquesta època; ja que degut a l’augment de les vendes de les botigues i comerços, aquestes necessiten ampliar de manera temporal la plantilla de treballadores i ofereixen feines amb unes pèssimes condicions salarials i laborals.

­Al mateix temps, volem denunciar la reproducció i perpetuació del sexisme en múltiples espais. D’una banda, en les joguines pels infants; veiem doncs, que un cop més es to
rna a reproduir la divisió sexista per gènere de la publicitat -el cotxe pel nen i les cuinetes per les nenes- . D’altra banda, denunciem la publicitat sexista de productes com ara els perfums i colònies destinades a homes i dones, i amb ella la pressió estètica vers les dones que es desenvolupa al gener durant l’arribada de les rebaixes. Mentrestant, en els espais d’oci nocturn és habitual que s’organitzin festes amb un marcat caràcter sexista que perpetuen els estereotips de gènere i els rols masclistes. A més a més, també és durant aquesta època de l’any, en que es celebren dinars i sopars familiars o de grups d’amistats en els quals es reprodueix la divisió sexual del treball; massa sovint les dones són les encarregades de les feines reproductives que es deriven d’aquesta festivitat, tant de preparar els dinars i sopars com de la neteja de la casa.

És per tot això que des d’Arran creiem que hi ha una alternativa al nadal consumista, patriarcal i precari; Davant la seva caritat cristiana, nosaltres apostem per la solidaritat. Davant del seu consumisme apostem pel consum de proximitat i per l’economia social i solidària.

 

FELIÇ CONSUM I PRÒSPERA MISÈRIA!

NO REGALIS CONSUM!

NO REGALIS SEXISME!

NO REGALIS PRECARIETAT!

 

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 25 de desembre del 2015.


Comments are closed.