#20dAviento | Solidaritat amb el Poble Treballador Aragonés

Publicat el

Diada Nacional del poble aragonès

 

Hui, 20 de desembre, Aragó celebra el dia dels drets i les llibertats nacionals del seu poble. Junt amb altres dates com el 29 de juny o el 23 d’abril, aquesta data és presa per l’esquerra independentista aragonesa com la diada nacional del poble aragonès, tot i que des de fa uns anys vénen potenciant aquesta com la diada més important.

Hui es commemora l’execució ara fa més de 400 anys del darrer Justícia d’Aragó, Chuan de Lanuza, que era l’encarregat de fer complir els Furs aragonesos i que fou assassinat per participar en la revolta aragonesa que pretenia impedir que la corona espanyola els prenguera la sobirania. Hui dia ens trobem davant d’una nova ofensiva recentralitzadora per part de l’Estat Espanyol, que en el pla lingüístic condemna l’aragonès a la desaparició, sent totalment abandonat per les diverses administracions, cosa que fa que seguisca sent apartat de l’educació pública, on ni tan sols s’ofereix a la immensa majoria dels centres educatius l’assignatura de Llengua Aragonesa. A banda, l’aragonés ni tan sols apareix a la televisió autonòmica i quan ho fa és ridiculitzat i mai tractat com a llengua diferenciada i digna. Tot açò genera una situació de retrocés brutal de la llengua quedant principalment relegada a les zones rurals de les comarques del nord d’Aragó.

A més, aquesta ofensiva espanyolista es fa visible també en la penosa situació que viuen moltes comarques aragoneses, on l’abandonament de la mineria o l’agricultura degut a la falta d’inversió pública i les condicions de treball ha provocat que aquestes comarques queden pràcticament deshabitades, provocant l’emigració forçosa de moltes aragoneses a la ciutat. Però no sol això, les polítiques dels governs espanyol i aragonès afecten també Aragó en forma d’agressions al seu territori, en especial a l’aigua, amb casos com el del pantà de Yesa o el de Mularroya, que tot i el seu gran impacte ambiental segueix sent un projecte en marxa o com els possibles transvasaments de l’Ebre o del Jalón.

Però, les aragoneses segueixen lluitant pel seu poble, i açò fa que siguen reprimides per l’Estat, com és el cas de les 8 de Yesa, que estan imputades per una protesta contra l’expropiació de terres per a fer el pantà. Davant d’aquesta situació, des d’ARRAN volem enviar una salutació internacionalista al Poble Treballador Aragonès així com també a Purna, la nostra organització juvenil de referència a Aragó que lluita per l’alliberament social, nacional i de gènere del seu poble.

Ni un pam de terra, ni una gota d’aigua!

Esfender a tierra no ye delito! Entalto Aragón libre, socialista y feminista!

Si no ens deixeu somiar, serem el vostre pitjor malson!

 

 

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 20 de desembre de 2014


Comments are closed.