Arran | LO RIU ÉS VIDA

Publicat el

El riu Ebre sempre ha sigut camp de batalla. Com a valuós recurs hídric que és, ja durant la II República i el franquisme, es plantejava el transvasament de l’Ebre com a solució als desequilibris hídrics del territori espanyol. En el marc del denominat “Plan Nacional de Obras Hidraulicas”, es va impulsar l’aqüeducte Tajo-Segura i el canal Xerta-Càlig. Aquest últim però, un cop iniciat, es va paralitzar gràcies a les pressions polítiques i socials, aragoneses i catalanes. Més recentment, de la mà del PSOE es va redactar el Pla Hidrològic Nacional que contemplava la construcció de diversos embassaments al llarg del curs del riu i la detracció d’aigua mitjançant transvasaments. El 2001, diversos grups parlamentaris van presentar esmenes a la totalitat del Pla, però la majoria absoluta del PP les rebutjà. La Generalitat de Catalunya, que sempre havia preferit l’alternativa del Roine, acabà per donar suport al PHN i al transvasament de l’Ebre.

Tot i això, gràcies a la mobilització social de les Terres de l’Ebre, impulsada amb la creació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), finalment el 2004, amb el canvi de govern, es va derogar els articles del Pla referents als transvasaments. Malgrat tot, la lluita per la defensa de l’Ebre ha continuat fins ara, per reclamar el cabal ecològic del qual encara no gaudeix l’últim tram del riu i per estar alerta a atacs com el que acabem de veure aquest passat novembre.

La Fundación Instituto Euromediterráneo del Agua ha proposat fer un transvasament des del nord de l’Ebre cap al Duero, amb l’objectiu d’omplir els pantans del centre peninsular i garantir un cabal d’aigua estable al Tajo-Segura. Així s’evitaria l’oposició històrica d’Aragó i el Principat com anys enrere. La captació de l’Ebre es faria a la Rioja i serien necessaris uns 80 quilòmetres de canonades per transvasar l’aigua de l’Ebre al Duero, més les connexions des d’aquest riu cap al Tajo-Segura.

Però no tot acaba aquí. Aquest passat divendres, 8 de gener, es va aprovar el Pla hidrològic de la Conca de l’Ebre, junt amb d’altres plans hidrològics. Un pla, aprovat per Reial Decret que tot i ser desmesurat i amb accions innecessàries, té una vigència de més de cinc anys.  El nou pla de l’Ebre preveu abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021. A més, contempla també 52 embassaments més, sumats als 20 que hi ha actualment. Un Pla que va totalment en contra dels interessos ecològics del Delta de l’Ebre. Que toca de ple amb la directiva d’hàbitats, aus i aigua, doncs el Delta és lloc de pas per a aus migratòries. I que obre la porta altra vegada, a la possibilitat de transvasaments sota altres noms, entre comunitats de regants i usuaris de conques hidrogràfiques diferents. Uns transvasaments que deixaran el Delta de l’Ebre en recessió, perdent territori protegit i àrees de cultius i hàbitats naturals per a un munt de fauna autòctona.

Aquest nou atac és una altra demostració de com el capitalisme imperant saqueja els recursos naturals que ens proporciona la terra; de com l’especisme ens permet canviar el curs natural del riu i modificar-ne els ecosistemes en benefici d’interessos econòmics. Deixem de tractar l’aigua únicament com a recurs econòmic, perquè sobretot és un actiu ecosocial.

Arran, com a organitzacions juvenils revolucionàries, ens oposem totalment a l’aprovació del Pla Hidrològic i als futurs transvasaments de l’Ebre i defensem una bona gestió del territori i dels recursos perquè es puguin utilitzar en la producció agroalimentària sense comprometre els ecosistemes i assegurant-ne un ús sostenible.

LO RIU ÉS VIDA

NI UN PAM DE TERRA, NI UNA GOTA D’AIGUA!

 

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 12 de gener del 2016


Comments are closed.