ARRAN CONVOCA A LA MANIFESTACIÓ EN DEFENSA DE L’EBRE DEL DIA 7 DE FEBRER A AMPOSTA

Publicat el

L’aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre el passat dia 8 de gener, obre la porta de nou als transvasaments del riu Ebre cap al centre de la península. Està sobre la taula un transvasament des del nord de l’Ebre cap al Duero, amb l’objectiu d’omplir els pantans del centre peninsular i garantir un cabal d’aigua estable al Tajo-Segura.

El Pla, preveu abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021. A més, contempla també 52 embassaments més, sumats als 20 que hi ha actualment. Un Pla que va totalment en contra dels interessos ecològics del Delta de l’Ebre. Que toca de ple amb la directiva d’hàbitats, aus i aigua, doncs el Delta és lloc de pas per a aus migratòries. I que altra vegada, obre la possibilitat de transvasaments sota altres noms, entre comunitats de regants i usuaris de conques hidrogràfiques diferents. Uns transvasaments que deixaran el Delta de l’Ebre en recessió, ja que el riu deixarà de tenir el cabal mínim ecològic, perdent territori protegit, àrees de cultius i hàbitats naturals per a un munt de fauna autòctona. Si el pla es desenvolupa íntegrament, es preveu que el Delta de l’Ebre desapareixeria en menys d’un segle.

El proper 7 de febrer, tot el poble cridarà en contra la mort del Delta de l’Ebre. Però, què suposa la mort del delta? Per una banda, els arrossars i conreus existents desapareixeran, la producció de musclos es veurà forçada a un gran canvi i patirà una reducció de la producció, tot el territori, perdrà el seu motor econòmic i tradicional. L’ofici de generacions i generacions desapareixerà lentament, així com l’identitat popular de les Terres de l’Ebre.

D’altra banda les espècies autòctones del Delta es veuran forçades a migrar a altres deltes, amb la possibilitat real de la no-adaptació al nou hàbitat o estaran en perill d’extinció. Els milers d’aus migratòries que passen temporades al Delta, modificaran la seva ruta, fet que pot suposar a nivell mundial un desajust i desordre en tots els processos de la xarxa tròfica.

Les joves hi tenim molt a dir. El sistema i societat capitalistes actuals, porten anys destruint el territori, saquejant els recursos naturals, deixant una petjada ecològica irreparable i en molts casos, superant el punt de no retorn en la destrucció contínua de zones forestals i verges per a l’expansió del ciment i el maó. Les joves som futur, però quina mena de futur tenim en una terra destrossada per la mà dels humans?

La mobilització de totes les joves d’arreu del territori, serà indispensable per a la construcció d’uns Països Catalans feministes, socialistes i ecologistes. Per això, tenim una cita innegociable amb la nostre territori, el proper dia 7 de febrer a Amposta.

LO RIU ÉS VIDA

NI UN PAM DE TERRA, NI UNA GOTA D’AIGUA!

 

Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 28 de gener del 2016.


Comments are closed.