Crònica de la crua situació a la ciutat de Cizre, Kurdistan

Publicat el

Avui, 24 de març del 2016, un parell de companyes d’Arran que es troben al Kurdistan turc ens han fet arribar aquesta crònica de l’horrible situació que està patint el poble kurd a la ciutat de Cizre.

“Cizre és una ciutat del Kurdistan del nord situada a pocs quilòmetres de la frontera amb Síria. És una de les ciutats on el moviment kurd té una forta presència. Un exemple és que a les últimes eleccions municipals el partit del moviment kurd DBP va obtenir més del 81% dels vots. L’any passat vam poder comprovar que la presència policial a la ciutat era inexistent i que el funcionament del municipi era de caràcter autogestionat. Cizre era pel moviment kurd un dels principals referents a l’hora d’aplicar el projecte polític del confederalisme democràtic.

Actualment a Cizre s’hi poden veure patrullant constantment blindats de la policia i l’exèrcit. Avui hem pogut conversar amb un activista kurd i ens ha explicat que l’escalada de violència s’inicia fa més d’un any, arribant al punt més àlgid el passat mes d’agost, quan el conflicte pren una nova dimensió. A partir de llavors, l’estat turc inicia una guerra centrada a les ciutats, aplicant tocs de queda de 24 hores. A Cizre, el toc de queda s’inicia el 14 de desembre i s’allarga durant 3 mesos, mantenint fins el dia d’avui el toc de queda de set de la tarda a dos quarts de sis del matí. Els barris més afectats han estat quatre, dos dels quals estan destruïts gairebé en la seva totalitat.

Amb un desplegament de 30.000 policies i militars turcs de les forces especials, han destruït cases senceres amb famílies dins -més de 300 persones han mort sepultades-, han cremat habitatges, han tallat el subministrament d’aigua i serveis bàsics, han atacat hospitals i vulnerat tots els drets humans.
Actualment l’estat està impedint que es duguin a terme treballs de neteja, potabilització de l’aigua, avaluació dels danys… Han impedit l’entrada de 160 enginyeres i arquitectes, 50 d’elles detingudes.
Amb l’objectiu de construir la nació turca, l’estat està duent a terme massacres sistemàtiques per reconstruir i reorganitzar l’espai urbà i rural i assimilar la població, eliminant qualsevol rastre de la identitat kurda.

Per fer front a aquesta ofensiva, la població -principalment les joves- s’està organitzant a través de les YPS (unió d’autodefensa dels civils).
Davant d’aquesta tragèdia perpetrada per l’estat turc i silenciada per la comunitat internacional, el poble kurd respon amb més organització, solidaritat i fermesa.”

Des d’Arran ens solidaritzem amb la incansable i exemplar lluita del poble kurd. És per aquest motiu que volem fer ressó d’aquesta crònica, un gest simbòlic que contribueix a visibilitzar allò invisibilitzat -fer sortir a la llum la crua situació que des de fa anys viu el poble kurd.

Trenquem el silenci!! Bijî Kûrdîstan! Bijî YPS!

 

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 24 de març del 2016.


Comments are closed.