#MarxaMundialContraMonsanto // ARRAN AMB LA MARXA INTERNACIONAL CONTRA MONSANTO

Publicat el

Monsanto, la major multinacional productora de llavors, fertilitzants i fitosanitaris per a l’agricultura convencional, és el clar exemple d’explotació i esclavització de la classe camperola i treballadora i d’un model econòmic que cada vegada ens ofega més. Monsanto però, va més enllà, no tans sols empobreix els pagesos i pageses sinó que empobreix i malmet tot l’agroecosistema amb els seus productes químics i  llavors híbrides i transgèniques.

ARRAN denunciem l’espoli genètic que realitza Monsanto a través de xantatges i denúncies contra els pagesos i pageses que encara no utilitzen les seves llavors. Els prometen millors collites i més beneficis i d’aquesta manera, Monsanto s’apropia de les llavors de varietats locals, substituint-les per unes modificades genèticament per tal de fer-les resistents a certs pesticides (o que el propi vegetal en secreti, amb una quantitat petita de forma que genera resistències) i per tant, implícitament la pagesia també ha d’utilitzar i comprar els propis fitosanitaris de Monsanto. Al no ser varietats de llavors autòctones (no adaptades al seu medi) i amb el conseqüent predomini de monocultius, fa que les plantacions siguin més vulnerables a pertorbacions ambientals, i s’argumenta el fet d’haver d’utilitzar agroquímics i adobs sintètics. A més, també estan modificades per produir llavors estèrils, i així, any rere any, pagesos i pageses es veuen obligades a comprar-ne. D’aquesta manera, Monsanto crea una dependència que augmenta els seus beneficis de manera desorbitada i forja el model capitalista fent del sistema alimentari un altre objecte d’especulació econòmica. Monsanto amplia cada vegada més el seu monopoli sobre el subministrament d’aliments del món, incloent exclusius drets de patents sobre les llavors i composició genètica.

Només la multinacional Monsanto produeix cada any al voltant d’un 90% de la producció de llavors transgèniques mundials, mentre que aquest últim segle s’han perdut al món, un 75% de les varietats locals agrícoles. La pèrdua d’aquestes varietats locals, és un greu atac al territori i a la seva riquesa natural, tant per la riquesa de les diferents varietats locals com per la pèrdua de biodiversitat genètica.

Ara mateix Monsanto i les multinacionals genètiques més potents patenten microorganismes, línies cel·lulars o d’animals, vegetals, seqüències d’ADN. Tots ells transgènics per a realitzar processos, que no feien o n’han incrementat l’eficàcia. Fins al 1977 on és va patentar per primer cop una soca de bactèries, els organismes no eren patentables, es consideraven béns naturals. La veritable funció de les patents és augmentar el benefici de les empreses que produeixen aquests organismes. Per part de Monsanto, i ha hagut denúncies a agricultors per que no havien firmat contractes (necessaris per sembrar els seus vegetals), malgrat aquests sembressin varietats naturals/locals, ja que hi ha transferència de gens, quan aquests es pol·linitzen, entre els organismes transgènics (patentats) i els que no. Les varietats no transgèniques adquireixen els gens patentats i per tant passen a ser propietat de Monsanto (i d’altres empreses).

Apart de Monsanto, hi ha altres multinacionals implicades en la producció de fitosanitaris com Syngenta (la segona productora mundial), Du Pont, Dow chemical o BASF per exemple. Fa més de mig segle que l’agricultura química va començar a sorgir, aplicant substàncies orgàniques, la majoria dels quals són organofosforats/clorats, i d’altres inorgàniques,. Molts cops s’ha fet publicitat enganyosa qualificant-los  de “segurs” o biodegradables, quan la realitat és que molts es queden en les capes del sòl, afectant als organismes que hi viuen, així com afavoreixen l’erosió, contaminen l’aigua, que transporta aquests compostos a altres llocs, durant anys.

Les treballadores agrícoles exposades a n’aquestes substàncies poden patir diverses malalties cròniques o agudes. Una altre problemàtica  que sorgeix d’aquestes substàncies que produeixen les multinacionals agroquímiques, és l’augment de la concentració de compostos químics nocius al llarg de la xarxa tròfica, i van passant d’organisme en organisme acumulant-se.

Amb dos fets fan que a dia d’avui, hi hagi biocides arreu del món i en tots els ecosistemes, que s’han anat acumulant des del principi de l’agricultura química convencional, amb productes com el DDT i el famós glifosat de Monsanto.

Com a organització que adopta la lluita ecologista com a pròpia, ens oposem a Monsanto i al seu model destructor del territori que esclavitza i empobreix la pagesia d’arreu del món. És per això que avui dia 21 de Maig, ARRAN dóna total suport a la marxa internacional contra Monsanto que es realitza a milers de ciutats i pobles d’arreu del món.

Als Països Catalans, la marxa internacional que es celebrava a la Plaça Sant Jaume (Barcelona) ha estat prohibida en aquests últims dies per la Junta Electoral argumentant que és la jornada de reflexió pre-electoral. La Junta Electoral, prohibint la manifestació incompleix sentència del tribunal constitucional ja que aquesta només té poder de prohibir aquelles manifestacions o concentracions en la jornada de reflexió que tinguin un caràcter de captació de vots, mentre que exposa que malgrat sigui la jornada de reflexió, el dret a l’exercici de reunió i concentració (dins el qual, manifestar-se) ha de prevaldre per sobre de la participació política.  ARRAN denunciem aquest greu atac a la llibertat d’expressió i de manifestació que l’únic que demostra és que la gran guerra electoral és més important que una manifestació ecologista a nivell mundial. 

 

MONSANTO MATA!

LES JOVES DEFENSEM LA TERRA!

 

 

 

ARRAN – Organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Països Catalans, 21 de Maig de 2016


Comments are closed.