15 d’octubre: Dia Mundial de la Dona Rural

Publicat el

Avui 15 d’octubre, dia mundial de la dona rural, ARRAN volem posar de manifest que les dones als Països Catalans que treballen al món rural continuen sent totalment invisibilitzades. Tradicionalment han estat el pal de paller de la pagesia catalana, valenciana i illenca fent tot tipus de feines que no eren sinó imprescindibles per aguantar l’economia familiar. Les dones, totalment excloses de les responsabilitats jurídiques i econòmiques de la producció agrària, ni han pogut ni decidir ni esdevenir reconegudes com a pilars en aquest sector.

Un sector que és contínuament castigat, deslegitimat, i ridiculitzat, on el capitalisme hi veu la major oportunitat de mercat, a costa de carregar-se i portar a la misèria a tota una societat que arrossega centenars d’anys d’experiència i coneixements, obligant-nos a abandonar les tasques al camp per la seva poca rendibilitat amb una producció petita, factor que provoca que cada vegada més els pagesos i pageses siguin pocs, homes i gens joves.

Les joves ens trobem amb unes institucions que promouen la incorporació al món agrari mitjançant subvencions que no fan més que esclavitzar-nos, i amb uns pagesos i pageses que veuen amb mals ulls que les joves prenem el relleu menystenint la nostra feina, i encara més les dones joves patim aquesta situació.

És per això, i aprofitant aquest dia, que volem denunciar com les dones continuem tenint encara més problemes que la resta de la classe treballadora per accedir a l’aigua, les llavors i sobretot a la terra. Només un 2% de les dones pageses al món tenen accés a la terra, mentre que som les que produïm entre un 60 i 80% dels aliments del món.

Volem deixar clar que aquesta invisibilització continua perpetuant la divisió sexual del treball al món rural. Les dones es carreguen a l’esquena les tasques de manteniment de la masia, les tasques domèstiques, de cura amb els fills, avis i bestiar, i el treball al camp mentre els homes treballen a dalt el tractor i amb les feines econòmicament productives.

De passada volem fer esment al fet que la Generalitat catalana hagi declarat aquest dia com a dia nacional en memòria de les víctimes de la Guerra civil aprofitant l’aniversari de la mort de Lluís Companys, com una mostra més de l’invisibilització que pateixen les dones al món rural, per part de la societat, la premsa i les institucions.

Les oblidades del sector oblidat, volem deixar de ser-ho!

Defensem la terra, defensem les que la treballem, PROU INVISIBILITZACIÓ!

ARRAN, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, 15 d’octubre de 2016


Comments are closed.