Detinguts els 3 militants de l’Esquerra Independentista que estavenen crida i cerca per haver participat en la vaga general del 29M

Publicat el

Els Mossos d’Esquadra han detingut aquest matí els tres companys de l’Esquerra Independentista (un militant de la COS i dos d’Arran) que estaven en cerca i captura per haver-se manifestat a la vaga del 29 de març del 2012 a Barcelona.

Avui, dilluns 14 de novembre, fa 4 anys de la darrera Vaga General i, l’Esquerra Independentista, acompanyada de representants de diferents moviments socials, hem realitzat una roda de premsa amb la presència de les tres persones que estaven en cerca i captura per obligar-les a fer-se un reportatge fotogràfic, basat en les imatges aparegudes a la pàgina de delació ciutadana de Felip Puig, per haver participat en la vaga general del 29M.

A causa de la gravetat de la situació -que portem arrossegant des del 2012-, amb centenars de persones detingudes i processades per haver participat en una de les vagues generals més multitudinàries, amb nombrosos judicis ja celebrats, que en la majoria dels casos han sentenciat l’absolució dels imputats; l’Esquerra Independentista, així com diferents moviments socials, hem decidit fer una roda de premsa per evidenciar aquesta situació i denunciar la criminalització de la protesta i la persecució política.

A la roda de premsa hi ha intervingut Xavier Pallicer, representant d’Alerta Solidària, que ha explicat la situació repressiva derivada del 29M; Vidal Aragonès, que ha exposat què han suposat i que suposen les diferents reformes laborals; Mar Ampurdanès d’Arran que ha explicat els efectes de les diferents reformes laborals en el jovent; Roger Sabà i Àlex Garcia, que han parlat en nom dels tres militants encausats de l’Esquerra Independentista; i Cris Castells, en representació del grup de suport de ‘Cris i Guillem Absolució’, que el proper dimecres 30 de novembre tenen judici per haver participat en la Vaga General del 14N.

En acabar la roda de premsa, els companys que estaven en cerca i captura, han entrat una instància al registre del Departament d’Interior, acompanyats per sindicalistes, activistes, regidors i diputades. En la què demanaven explicacions sobre la seva situació personal i on, a més, exigien el compromís ferm de no tornar a utilitzar la pàgina de delació ciutadana -ja que suposa una vulneració als Drets Fonamentals-. D’altra banda, també exposaven que el Govern de Catalunya havia de cessar la criminalització política de les militants de moviments socials i demanaven que s’adopti un compromís clar i inequívoc per a la creació del nou Estat, que ha de respectar els drets fonamentals, els drets socials i col·lectius. Per últim, també instaven a l’arxivament de tots els procediments contra les vaguistes que encara resten amb causes obertes. Finalment els tres companys han estat detinguts per agents del cos de Mossos d’Esquadra.

 

Davant la seva detenció, exigim la immediata posada en llibertat.

Considerem inadmissible la seva detenció i, per això, exigim la seva immediata llibertat. Cal recordar que la pàgina de Felip Puig va comportar que diferents organitzacions defensores de drets humans, així com jutges, fiscals i advocats, es manifestessin públicament per demanar el seu tancament davant la vulneració de drets fonamentals que suposava. Per tant, resulta inadmissible que l’obstinament d’un jutjat, acceptés a tràmit procediments contra les persones que pretesament hi apareixien i que, 4 anys després, i malgrat que l’Audiència Provincial de Barcelona, en aquest cas, ja es va posicionar en contra de l’obligació de sotmetre als companys a un reconeixement fotogràfic, ara, després de 4 anys es torni a adoptar aquesta diligència judicial i s’estigui validant d’aquesta forma, la pàgina de la vergonya i els fitxers polítics il·legals.

Cal recordar que la Vaga General del 14N, igual que la del 29M i la del 29S, va venir motivada per les retallades de drets socials i col·lectius per part del Govern espanyol, amb el beneplàcit dels governs autonomistes d’arreu dels Països Catalans.

En el marc de les grans mobilitzacions que rebutjaven les reformes laborals, les amnisties fiscals pels grans defraudadors, la precarització de la vida de la classe treballadora catalana, el dia 29 de març de 2012, centenars de persones es varen mobilitzar. Fruit de la gran mobilització, i de les diferents expressions de lluita obrera que es varen produir, el Govern autonòmic català, de la mà de Felip Puig, va establir un seguit d’accions que pretenien criminalitzar la lluita obrera, i que pretenia sembrar por. Por per a les persones que es manifestaren aquell dia, amb un missatge clar: anirem a per vosaltres, aquest és el nostre sistema i el defensarem a qualsevol preu. I por per a les persones, que malgrat no haver-se manifestat aquell dia, no condemnaven les diverses manifestacions de lluita, les entenien i les defensaven; el missatge era també clar: no us solidaritzeu amb aquestes lluites, vosaltres també podeu estar en el punt de mira.

Una de les eines que varen desenvolupar per enviar aquests missatges va ser la pàgina de delació ciutadana, una pàgina amb imatges de diferents persones que el Govern deia no conèixer, i clamava a la ciutadania a delatar: els bons ciutadans contra els dolents.

La realitat però era ben diversa. La pàgina de delació ciutadana pretenia distreure la mirada sobre l’alarma social que hi havia, no per la Vaga General, sinó pel retrocés en els drets laborals, col·lectius i socials que ens evocaven a la classe treballadora catalana a la misèria. Interior pretenia crear un estat d’alarma sobre les mobilitzacions que denunciaven aquesta situació, mitjançant una pàgina que convertia a les manifestants amb gent a perseguir al més vell model de les pel·lícules dels westerns, instant a la societat a denunciar a aquestes persones al·legant desconèixer la seva identitat; però casualment les persones estaven ordenades per la seva  ideologia i militància, evidenciant, doncs, la selecció realitzada prèviament per la Brigada d’Informació dels Mossos d’Esquadra de les persones que s’hi exposaven.

Quatre anys després, militants de l’Esquerra Independentista, així com de tots els moviments socials, estem immersos en processos judicials, fabricats per la Brigada d’Informació dels Mossos d’Esquadra, amb la finalitat de perseguir a les persones per la seva ideologia.

A nivell Polític 4 anys després que aconseguíssim tancar la seva pàgina de la vergonya, no hi ha un compromís inequívoc per part del Govern Català de llençar aquest mecanisme a la paperera de la història. Ans el contrari, en reiterades ocasions els responsables polítics i tècnics del Departament d’Interior han manifestat que no dubtaran en tornar-la a utilitzar quan calgui.

I el que és més important, a nivell judicial, alguns jutjats estan validant aquest mecanisme que vulnera drets fonamentals. I aquest és el motiu pel qual avui, com al 2012 hem fet una roda de premsa. Al 2012 per denunciar la pàgina de delació ciutadana, avui per denunciar que tres companys es trobaven en cerca i captura per l’obstinament de voler validar aquell mecanisme.

Ni al 2012 ni avui ens hem amagat. L’Esquerra Independentista, així com els moviments socials en general, vam prendre allò que és nostre, vam prendre els carrers. Aquell context a dia d’avui continua viu, actiu i més organitzat i ferotge que mai. Avui, com aleshores, la precarietat laboral, l’atur, la manca d’ajudes socials, etc. han abocat a milers de persones a una situació de misèria crònica. Avui, com aleshores, l’Esquerra Independentista seguim donant la cara, contra els abusos de poder, contra les eines repressores, contra els fitxers policials, contra la reforma laboral i contra el capitalisme.

– Exigim el compromís ferm del Govern català de no tornar a utilitzar mai més la pàgina de delació ciutadana.

– Exigim l’eliminació dels fitxers polítics il·legals.

– Exigim que s’insti a deixar sense efecte aquells procediments judicials oberts en base a la pàgina de delació ciutadana.

– Exigim que s’arxivin els procediments judicials oberts contra les vaguistes.

Llibertat Roger, Àlex i Oriol!

***

Països Catalans, 14 de novembre de 2016.

Alerta Solidària

COS (Coordinadora Obrera Sindical)

ARRAN


Comments are closed.