Els nostres cossos no són cap mercaderia!

Publicat el

Avui hem vingut a denunciar la passarel·la 080 i el seu director, Miquel Rodríguez, expressió explícita de com el capitalisme pretén fer servir els nostres cossos per al seu benefici: cossos com a mercaderies per augmentar les vendes, creació de models de dones objecte, perfectes per al plaer dels homes, al servei del capitalisme i de l’heteropatriarcat, models de dones amb cossos irreals, uniformitzats i inassolibles.

Des del Govern, amb el conseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, i la mateixa passarel·la 080, ara treuen pit d’haver signat el conveni de col·laboració amb l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia, però aquest fet ha estat desencadenat únicament gràcies a la pressió que s’hi ha exercit des de la societat. No podem oblidar les declaracions de Miquel Rodríguez, director de la passarel·la, en què afirmava que no tenia cap intenció de plantejar mesures perquè les models no tinguin cap trastorn alimentari, ja que les firmes de moda demanen «certa imatge, i això és el que s’ha de donar». Però les dones no som només una imatge que donar al mercat, no som objectes dels quals no importa la salut, de manera que si el senyor Rodríguez així ho entén no podem conformar-nos amb què s’hagi signat el conveni, sinó que n’exigim la immediata destitució.

És inadmissible que s’aporti gairebé 1 milió d’euros de diners públics a aquesta passarel·la, en què les dones som únicament el cos al servei del capitalisme, una passarel·la en què es busca, en paraules del mateix Rodríguez, que hi hagi la batalla de mercat. Ni volem mercats capitalistes competitius ni volem ser un objecte per aquest mercat. No podem admetre que es financiïn plataformes des de les quals es fomenti la cultura de l’anorèxia i la bulímia, trastorns alimentaris que són la tercera malaltia crònica en adolescents i joves, que afecten com a mínim 28000 joves; la cultura en què les dones no valem per nosaltres mateixes sinó per al plaer i el benefici dels homes i del capitalisme; la cultura de la insatisfacció de totes per voler complir amb cànons inassolibles, ja que mai s’és prou perfecta per al mercat.

El capitalisme fa servir i alhora reprodueix el patriarcat: mostren la seva aliança amb passarel·les com aquesta, amb directors com el Miquel Rodríguez, i amb Governs com el que no es mostra ferm contra declaracions cosificadores de les dones i financia aquest tipus d’esdeveniments.

Les dones joves, a les quals més ens afecta la pressió estètica i els trastorns alimentaris, tenim clar que el conveni és una passa endavant, però una passa absolutament insuficient. Una persona que justifica el possible risc per la salut de les models i de totes les joves que s’hi emmirallen per les exigències del mercat no pot estar ni un segon més al capdavant d’un espai finançat públicament. Les dones no som cap mercaderia, ens volem lliures i amb cossos lliures!

 

 

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista
Als Països Catalans, 31 de gener del 2017


Comments are closed.