Arran sobre les mobilitzacions per aturar el Pla Caufec – Porta de Barcelona

Publicat el

El proper dissabte 18 de març està convocada la principal jornada de lluita contra l’aplicació del Pla Caufec – Porta de Barcelona a Esplugues, a partir de les 13h. Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista, donem ple suport a les companyes que lluiten contra la culminació d’aquest pla especulatiu, elitista i que malmet encara més un entorn tant preuat com la Serra de Collserola.

La història del Pla Caufec es remunta al 1991, quan l’ajuntament d’Esplugues accepta una proposta per part d’un inversor privat per finançar un soterrament de línies elèctriques mitjançant una ampliació de sol urbanitzable. El llavors alcalde, el socialista Antonio Pérez Garzón, fou condemnat el 1998 a 8 anys de presó per prevaricació. El 1996 el pla és aturat per la Generalitat a causa d’una llei reguladora. Malgrat això, l’ajuntament socialista segueix apostant pel projecte i el nou alcalde, Lorenzo Palacín, el torna impulsar amb la falsa promesa de diàleg amb els veïns i veïnes de la ciutat.

El 2004 neix la Plataforma Popular contra el Pla Caufec i s’inicien un seguit d’accions pacífiques amb la finalitat d’informar sobre el que se suposa aquest projecte i d’aturar l’inici de les obres. Aquestes accions són durament reprimides: des del 2007 fins a 60 persones acumulen més de 230 denúncies i 9 persones han sigut encausades amb penes que sumen 27 anys de presó. La Campanya de Ni Muts ni a la Gàbia i la solidaritat va portar a l’absolució d’aquestes 9 companyes 7 anys més tard.

La construcció del Pla Caufec – Porta de Barcelona genera molts greuges:

  • Especulatiu: Un terç dels terrenys a edificar són cedits a canvi de res per part de l’Ajuntament d’Esplugues
  • Agressió al medi ambient: el projecte ignora la zona de transició entre el Parc i la zona urbana i el ciment avança direcció al Parc, encaixonant encara més un Parc maltractat per el seu entorn urbà
  • Elitista: el pla urbà no preveu la construcció ni ampliació de cap equipament o servei municipal, en canvi, es construeixen fins a 600 habitatges de luxe. A més es construeix un gra centre comercial: un projecte que no s’atén a les necessitats reals d’Esplugues i que destruirà el comerç local.
  • Imposició absolutista: durant els 26 anys d’existència del pla no hi ha hagut cap voluntat de diàleg entre l’ajuntament i les veïnes i la repressió ha estat un denominador comú en tot el procés.

Davant l’avenç de polítiques i projectes com els el Pla Caufec – Porta de Barcelona cal fer front comú per evitar la destrucció del territori que el capitalisme genera.

Per uns Països Catalans ecologistes i anticapitalistes!

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, març del 2017


Comments are closed.