15 d’octubre: Dia Mundial de la Dona Rural

Publicat el

Avui 15 d’octubre, dia mundial de la dona rural, Arran volem posar de manifest que les dones als Països Catalans que treballen al món rural continuen sent totalment invisibilitzades. Tradicionalment han estat el pal de paller de la pagesia catalana, valenciana i illenca fent tot tipus de feines que no eren sinó imprescindibles per aguantar l’economia familiar. Les dones, totalment excloses de les responsabilitats jurídiques i econòmiques de la producció agrària, ni han pogut ni decidir ni esdevenir reconegudes com a pilars en aquest sector.

Un sector que és contínuament castigat, deslegitimat, i ridiculitzat, on el capitalisme hi veu la major oportunitat de mercat, a costa de carregar-se i portar a la misèria a tota una societat que arrossega centenars d’anys d’experiència i coneixements, obligant-nos a abandonar les tasques al camp per la seva poca rendibilitat amb una producció petita, factor que provoca que cada vegada més els pagesos i pageses siguin pocs, homes i gens joves.

És per això, i aprofitant aquest dia, que volem denunciar com les dones continuem tenint encara més problemes que la resta de la classe treballadora per accedir a l’aigua, les llavors i sobretot a la terra. Només un 2% de les dones pageses al món tenen accés a la terra, mentre que som les que produïm entre un 60 i 80% dels aliments del món.

Volem deixar clar que aquesta invisibilització continua perpetuant la divisió sexual del treball al món rural. Les dones es carreguen a l’esquena les tasques de manteniment de la masia, les tasques domèstiques, de cura amb els fills, avis i bestiar, i el treball al camp mentre els homes treballen a dalt el tractor i amb les feines econòmicament productives.

Les darreres setmanes hem vist com, al Principat, centenars de pagesos es mobilitzaven amb tractors per defensar el Referèndum, així com la República, a primera línia front les forces d’ocupació. Davant d’això, volem manifestar que les dones del sector han estat igual de mobilitzades, encara que invisibilitzades.

Des de l’Esquerra Independentista apostem perquè en la construcció de la nova República feminista, de forma immediata la dona estigui reconeguda també en el sector agrari i el món rural.

Les oblidades del sector oblidat, volem deixar de ser-ho!

Defensem la terra, defensem les que la treballem, PROU INVISIBILITZACIÓ!

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, 15 d’octubre de 2017


Comments are closed.