El vostre model turístic és la nostra misèria. Combatem-lo!

Publicat el

Un estiu més des d’Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista,  denunciem i lluitem contra el model turístic que impera als Països Catalans, un model de turisme massificat i insostenible. Insostenible a nivell humà i per al territori.

Les lluites veïnals de cada poble i barri són la mostra més clara que el model turístic no beneficia la majoria de la població. Cada cop són més les persones que s’organitzen per rebutjar un model dissenyat segons els interessos de la classe dominant, d’una minoria a qui no li importa si hem de marxar de casa nostra, si treballem infinites hores per sous de misèria, o si l’impacte ambiental posa en risc qualsevol possibilitat de futur.

El model turístic respon a un model d’acumulació de capital que concentra els beneficis en molt poques mans. És per això que quan ens diuen “el turisme genera riquesa” és imprescindible preguntar-nos “riquesa per a qui?”, és riquesa per a uns pocs i precarització de les condicions de vida per a moltes.

Un altre tòpic és que el turisme genera feina, davant d’això també és imprescindible preguntar-nos “quin tipus de feina i en quines condicions?”. Les condicions laborals de les persones que treballem en el sector turístic són extremadament precàries. Moltes joves ens veiem abocades a aquestes feines, i veiem desaparèixer una mínima i insuficient garantia de drets sota la coacció que si nosaltres no volem treballar-hi, ja vindrà un altre que acceptarà les condicions.

El model de turisme no és un cas aïllat. El capitalisme patriarcal és l’arrel d’aquest model turístic que ataca frontalment els interessos de la majoria de la població. Per prevaldre els interessos populars i garantir feines i habitatges dignes i un model que respecti el territori, l’única manera és la superació del sistema capitalista i patriarcal. Tanmateix, entenem que calen unes mesures d’urgència, una proposta de mínims que ajudi a pal·liar els efectes devastadors del model turístic actual mentre es pugui fer un debat amb totes les entitats i plataformes veïnals i ecologistes i sindicats perquè decidim col·lectivament quin és el model de turisme que volem:

  1. Prohibir de forma immediata l’activitat de les empreses relacionades amb els pisos turístics, com per exemple Airbnb, així com regular el preu de lloguer l’habitatge a un màxim del 10% del salari.
  2. Expropiar el parc residencial turístic i les principals empreses i actius turístics del país: hotels, parcs temàtics, zones residencials, etc.
  3. Reduir i limitar el nombre de creuers i vols d’avió, així com paralitzar les diverses ampliacions de ports i aeroports dels Països Catalans.
  4. Davant l’ofensiva que destrueix el territori en zones de muntanya, com per exemple els Pirineus, defensar la inversió pública en els sectors que treballen la terra. En aquest sentit, apostar per paralitzar les ampliacions de pistes d’esquí i les obres dels Jocs d’Olímpics d’hivern als Pirineus i relacionades amb l’oci i la restauració.
  5. Millorar i pal·liar les condicions laborals, a través d’una aposta forta i real pel control i per la inspecció de treball, la transparència, la participació de les treballadores en la gestió de les empreses, i el foment del cooperativisme.
  6. Aturar de forma immediata l’emissió de llicències d’activitat per a hotels i empreses vinculades al turisme, fins i tot d’aquelles que siguin en tràmit, i iniciar un procés de debat públic sobre com avançar cap a un model de turisme sostenible a nivell ecològic i social.

Des d’Arran, a més, continuem apostant per enfortir l’organització popular, a través de sindicats, entitats i plataformes veïnals que lluiten contra l’actual model turístic. És només amb lluita que aconseguirem que no ens facin fora dels nostres barris, que ens paguin el que ens pertoca per les feines que fem, i construirem entre totes un model turístic compatible amb una vida digna. Perquè si hem d’escollir entre turisme massiu o veïnes, nosaltres ho tenim clar: veïnes!

***

Arran, organització juvenil de l’Esquerra Independentista

Països Catalans, juny de 2018.


Comments are closed.