27S | Rebentem el sistema, no el planeta: construïm el socialisme!

Publicat el

Al llarg del segle XXI, el paradigma extractivista i productivista ha intensificat el desequilibri ecològic planetari i ens ha abocat acceleradament cap a un col·lapse socioecològic que compromet les condicions de vida actuals i futures com a humanitat; abocant-nos a una crisi ecològica i climàtica sense precedents.

És aquesta conjuntura la que ha empès milers de persones, especialment joves, a sortir als carrers per visibilitzar la situació d’emergència climàtica, i per exigir als governs posar fre d’emergència a l’inoperància i iniciar mesures urgents per combatre-la. Com a culminació d’aquestes mobilitzacions i coincidint amb la Cimera sobre l’Acció Climàtica de l’ONU, s’ha generat una setmana d’accions i mobilitzacions del 20 al 27 de setembre, que acaba, avui, amb la Vaga Mundial pel Clima.

Una vegada més, veiem com el model socioproductiu, extractivista i globalitzador del capitalisme entra en col·lapse amb el planeta. Explotant els recursos naturals molt per sobre de la seva renovació, generant quantitats de residus infinites i avantposant el seu propi creixement al mateix sistema Terra. I una vegada més, veiem com els acords i cimeres pel clima, o les mostres de voluntat de grans empreses i governs en la lluita contra el canvi climàtic es materialitzen amb mesures absolutament insuficients.

Aquesta lògica de creixement permanent és insostenible amb els límits físics del planeta, necessitem la superació del sistema capitalista per no avantposar els beneficis econòmics a la vida, a la conservació de la biodiversitat, a la preservació del territori i els seus ecosistemes.

Hem vist com les polítiques del capitalisme verd resulten insuficients davant l’emergència climàtica, al Principat hem vist com el Govern es conjurava per lluitar contra el canvi climàtic alhora que anunciava la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus 2030. De poc serveixen les petites accions individuals si des de dalt se segueix destrossant el territori com amb la construcció de nous abocadors. Sabem que només la força del carrer garantirà la vida digna de les classes populars en un ambient ecològicament saludable. Emplacem a totes les joves d’arreu del territori a organitzar-se als seus pobles i ciutats per desenvolupar accions, participar de les mobilitzacions i construir col·lectivament una contundent jornada de lluita. No volem viure en un futur ambientalment incert, on els privilegis de les grans empreses contaminants segueixen blindats i on les condicions de vida de la classe treballadora i el conjunt de les classes populars estan més en risc que mai.

 

Rebentem el sistema, no el planeta: construïm el socialisme!


Comments are closed.